Revija Reporter
Slovenija

Kriminalisti in forenziki prišli na pogorišče v Zalogu

STA

25. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ogledna skupina sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so včeraj začeli z ogledom požarišča v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu.

Ogled namreč zaradi obsežnosti četrtkovega požara v minulih dneh še ni bil mogoč. Hkrati pa nadaljujejo s kriminalistično preiskavo.

Zaključka preiskave zaradi zahtevnosti primera časovno ne morejo napovedovati, bodo pa kriminalisti o svojih ugotovitvah seznanjali pristojno tožilstvo, so zapisali na Policijski upravi Novo mesto. Ogled kraja požara naj bi sicer trajal več dni.

Policija je sicer že na dan požara pričela z aktivnostmi. Zavarovali so kraj požara in omejili gibanje na tem območju. Pri izvajanju nujnih nalog so sodelovali z gasilci, reševalci in štabom civilne zaščite. Urejali so promet v neposredni okolici in omogočali delo drugim interventnim službam, so še zapisali novomeški policisti.

V Civilni iniciativi Zalog-Loke pa nameravajo vložiti tožbe tako proti lastniku, kot tudi proti lokalnim oblastem in državi, je za POP TV povedal predstavnik civilne iniciative Zalog-Loke Franc Plut. Ustanovili so tudi krizni štab, ki bo zadevo s tožbo vodil, v petek pa pripravlja protestni shod, na katerem bodo prebrali in podpisovali peticijo. Podpise bodo nato začeli zbirati tudi po vseh občinah v ožjem prizadetem območju, je poudaril Plut. Če ne bodo zadeve rešili na domačem terenu, so se pripravljeni obrniti tudi na Evropsko unijo, je dodal.

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, od petka zjutraj pa nadaljujejo gašenje, s katerim so končali včeraj. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali. Ti so se lahko v petek zvečer vrnili na domov.