zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kresalova, branilka pravice do zasebnosti: Vtikamo se v vse in vsakogar

Deli na:

Notranja ministrica Katarina Kresal je v bran vzela predsednika države Danila Türka in njegovo operacijo v Avstriji. "Nikomur ne priznavamo ne pravice do svobodnega odločanja niti najmanjše pravice do zasebnosti in dostojanstva," piše o odzivu na Türkovo odločitev, da se namesto v Sloveniji pusti operirati v Innsbrucku.

Notranja ministrica Katarina Kresal je v bran vzela predsednika države Danila Türka in njegovo operacijo v Avstriji. "Nikomur ne priznavamo ne pravice do svobodnega odločanja niti najmanjše pravice do zasebnosti in dostojanstva," piše o odzivu na Türkovo odločitev, da se namesto v Sloveniji pusti operirati v Innsbrucku.

V celoti objavljamo pisanje Katarine Kresal:

Iz Urada predsednika Republike Slovenije so v četrtek, 31. marca sporočili, da je bil predsednik republike dr. Danilo Türk v torek, 29. marca 2011 na kliniki v avstrijskem Innsbrucku operiran zaradi odkritega malignega bolezenskega tkiva na prostati. V dneh po objavi te informacije so se mediji bolj kot povsem človeškemu vprašanju, kako se predsednik počuti in kako po posegu okreva, posvetili problematiziranju dejstva, da se je predsednik republike odločil za zdravstveni poseg v tujini.

Takoj smo lahko poslušali ugibanja, ali je predsednik na ta način izkazal nezaupanje v slovensko zdravstvo, takoj se je pričelo z iskanjem teorij zarote in ozadij, ki naj bi jih morda pa vendarle imela ta povsem zasebna predsednikova odločitev… Pri tem ni bilo pomembno, da je predsednikov urad jasno sporočil, da se je predsednik za robotski operativni poseg, ki omogoča hitrejše okrevanje in odhod v Innsbruck, kjer imajo s tovrstnimi posegi veliko izkušenj, odločil po temeljitih konzultacijah s slovenskimi zdravniki.

Postali smo zalezovalna družba. Vtikamo se v vse in vsakogar, vedeti želimo vse o vsakomur. Nikomur ne priznavamo ne pravice do svobodnega odločanja niti najmanjše pravice do zasebnosti in dostojanstva, četudi gre za tako občutljivo in intimno odločitev, kakršna je zdravje posameznika.

Enostavno ne razumem, zakaj želijo mediji tudi iz tovrstne povsem zasebne odločitve o tem, kje se bo nekdo zdravil, ustvariti zgodbo, med ljudi pa zasejati seme dvoma, da naš zdravstveni sistem ni dovolj dober. Zakaj skušamo pri tovrstnih odločitvah slovenskemu zdravstvenemu sistemu oporekati strokovnost, metati slabo luč na slovenske zdravnike? Je novinarsko poročanje nekaj vredno le, če ustvari afero? Če ustvari teorijo zarote tudi tam, kjer je ni?

Predsednik republike je javna osebnost, vendar pa je hkrati tudi človek. V Ustavi RS v 34. in 35. členu je zapisano, da ima »vsakdo pravico do osebnega dostojanstva in varnosti« in da je »zagotovljena nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.«Ker je predsednik javna osebnost, imajo državljani pravico vedeti, kakšno je njegovo zdravstveno stanje, oziroma ali je še sposoben opravljati svojo funkcijo. Ali pa mora predsednik resnično pojasnjevati tudi svojo odločitev, če se je odločil za operacijo in zdravljenje v tujini? Mar nimamo prav vsi le enega življenja, o katerem se imamo avtonomno pravico odločati sami in ostalim ne opravičevati svojih odločitev?

Družba, v kateri živimo, je demokratična. V njej je zagotovljena svoboda izražanja, širjenja mnenj, idej in informacij. Pa vendar – ohranimo v tej družbi vsaj tisti minimalni etični standard, ki tudi javnim osebnostim zagotavlja pravico do dostojanstva. Že samo dejstvo bolezni je dovolj hudo.