zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kraljica menedžerskih prevzemov

Deli na:

Prste po izčrpani Muri steguje Mojca Lukančič, nova zvezda med odvetniki - podjetniki. Lukančičeva si je v menedžerskih prevzemih pridobila 12,6 milijona evrov vredno premoženje in se na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev uvrstila na 81. mesto. Specializirana naj bi bila v prevzemanju in »ozdravitvi« podjetij.

Prste po izčrpani Muri steguje Mojca Lukančič, nova zvezda med odvetniki - podjetniki. Lukančičeva si je v menedžerskih prevzemih pridobila 12,6 milijona evrov vredno premoženje in se na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev uvrstila na 81. mesto. Specializirana naj bi bila v prevzemanju in »ozdravitvi« podjetij.

Mojca Lukančič je nova zvezda v kategoriji slovenskih odvetnikov – podjetnikov. S partnerjem Nigelom Buxtonom sta stoodstotna lastnika podjetja AHA skupina, ki pod svoje okrilje prevzema podjetja v težavah in jih pripravlja za novo delovanje – to naj bi se zgodilo tudi z Muro. Formulo AHA sicer številni predstavljajo kot uspešno, nekateri poslovni partnerji Lukančičeve pa trdijo, da so se v poslovanju z odvetnico že pošteno opekli.

Tak primer smo odkrili pri prenosu delnic podjetja Iskra Mehanizmi iz družbe Opalit, d. d., do zdajšnjega lastnika, družbe Zafina, d. o. o. Gre za več prehodov in sprememb v sestavi podjetij, ki so to opravljale in ki so po mnenju nekaterih vpletenih zelo sporne. Prenašanje delnic in spreminjanje vodstva vpletenih podjetij se je končalo pod drobnogledom sodstva, ki je nekatere tožbe že obdelalo in pravnomočno razsodilo, drugih pa še ni končalo. Odvetnica Mojca Lukančič ima pri tem sicer stransko vlogo, zanimivo pa je, da je prisotna v celotni zgodbi predvsem kot odvetnica posameznih akterjev.

Sporno kupčkanje z delnicami
Zgodba, ki jo opisujemo in v katero je vpletena tudi odvetnica Mojca Lukančič, je dokaj zapletena. Gre za prenos večinskega deleža podjetja Iskra Mehanizmi, d. d., od prvotnega lastnika, družbe Opalit, d. d., vse do zadnjega (zdajšnjega) lastnika, družbe Zafina, d. o. o. Njen lastnik in direktor je Marjan Pogačnik, ki je hkrati tudi direktor podjetja Iskra Mehanizmi. V dobrem letu med majem 2007 in majem 2008 so se kot večinski delničarji Iskre Mehanizmov zvrstili različni lastniki. Vsi ti prehodi so se nekaterim prvotnim delničarjem zdeli zelo sporni, zato so v različnih fazah postopka tudi sprožili več postopkov pred sodiščem.



A pojdimo lepo po vrsti. Delniška družba Opalit je nastala leta 2004. Do 18. maja 2007 je imela v lasti 182.181 navadnih imenskih delnic družbe Iskra Mehanizmi, kar je znašalo 91 odstotkov celotnega deleža. Direktor Darko Petrič je 18. maja 2007 sklenil prodajno pogodbo z družbo Infond holding (nekdanjim lastnikom Pivovarne Laško) o prenosu 116.887 delnic po ceni 21 evrov za eno.

Opalit je tako odtujil približno 65 odstotkov svojega delniškega vložka v Iskro Mehanizme. Jure Prebil je kot delničar prodaji delnic nasprotoval, ker bi si moral po njegovem mnenju na podlagi zakona o gospodarskih družbah (ZGD) Darko Petrič pri prodaji več kot 25 odstotkov premoženja Opalita pridobiti soglasje delničarjev.

Prebil tega soglasja ni izdal. Zato je 30. julija 2007 na sodišču v Mariboru sprožil sodni postopek v zvezi s prodajo delnic. 2. avgusta 2007 je tako Opalit, d. d., dobil začasno odredbo za prodane delnice, kar z drugačnimi besedami pomeni, da Infond holding z njimi ni smel razpolagati. Kot medklic je treba povedati, da je 18. julija 2007, torej že pred izdajo začasne odredbe, Infond holding delež v Iskri Mehanizmi prodal Francu Glihi in Mitji Jenku: Infond holding naj bi tako bil le vmesna etapa v prehodu k novima starima delničarjema.

VEČ V TISKANI IZDAJI