Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK trdi, da je Franc Kangler deloval v nasprotju interesov; Kangler sprožil upravni spor

Deli na:
KPK trdi, da je Franc Kangler deloval v nasprotju interesov; Kangler sprožil upravni spor

Franc Kangler - Foto: Primož Lavre

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sklenila, da je Franc Kangler deloval v nasprotju interesov, ko je kot državni svetnik sodeloval pri razpravi in obravnavi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave, katere predmet je bil sam. Kangler je že sprožil upravni spor, poroča današnji Dnevnik.

Kangler, trenutno državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, je po mnenju KPK kršil člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki se nanašata na nasprotje interesov. To naj bi storil tudi z razpravo in obravnavo zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona zoper njega.

Časnik je ob tem še spomnil, je KPK že pred leti podal sistemsko načelno mnenje, da se morajo uradne osebe v podobnih primerih v celoti izločiti, in sicer tako iz odločanja kot tudi iz same obravnave. Kangler se je v postopku v državnem svetu izločil le iz odločanja, kot član komisije pa je o zahtevi, ki se je nanašala nanj, razpravljal.

Kangler in njegov zastopnik sta prepričana, da je s tem le izvrševal funkcijo državnega svetnika, na katero je bil veljavno izvoljen. Opozarjata, da poslovnik državnega sveta izločitve ne predpisuje in da do nasprotja interesov ni moglo priti, ker Kangler o zahtevi ni glasoval. Menita tudi, da ugotovitev KPK Kanglerju odreka ustavne pravice, ki izhajajo iz njegove funkcije državnega svetnika, iz njegove pasivne volilne pravice (biti voljen), pa tudi iz njegove pravice do svobode izražanja. Po poročanju Dnevnika zato upravnemu sodišču predlagata, da ugotovitve KPK s sodbo odpravi.