Revija Reporter
Slovenija

Kot jajca debela toča v Slovenski Bistrici! (FOTO)

STA
1 602

13. jul. 2024 18:13 Osveženo: 18:18 / 13. 7. 2024

Deli na:

Toča v velikosti jajca je padala pri Slovenski Bistrici

Facebook/Melisa Omerovič

V okolici Celja, Velenja in Slovenj Gradca je nastalo nekaj neviht, ki lahko povzročajo nalive, krajevno pa tudi točo, opozarja Agencija RS za okolje (Arso), ki je tudi danes za del države izdala oranžno opozorilo zaradi nevarnosti neviht. V več krajih Štajerske je padala debela toča.

Po navedbah agencije se bo nevihtna aktivnost nadaljevala še nekaj ur, umirila pa se bo v noči na nedeljo. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov. Oranžno opozorilo zaradi neviht je izdala za osrednjeslovensko in štajersko regijo, ob čemer so možni lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piši vetra in udari strel.

Zaradi prihajajoče fronte in ogromne zaloge konvektivne energije se lahko na severovzhodu države v popoldnevu razvijejo močne nevihte, ki lahko prerastejo v krajevna neurja, opozarja portal Neurje.si.

Glavnina dogajanje bo sicer v Avstriji, se pa lahko nevihtne celice razvijejo tudi v Sloveniji, na Štajerskem, navaja portal. Nevihte bodo nato potovale v smeri proti severovzhodu, kjer se bodo še okrepile. Predvsem ob meji z Avstrijo se lahko razvije kakšno krajevno neurje z debelo točo. Portal opozarja tudi na možen razvoj superceličnih neviht, saj so v spodnjih plasteh ozračja prevladovalo prevladovalo vijačenje vetrov.