Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kosova dodatna pojasnila

Deli na:

Komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije je komisiji za preprečevanje korupcije naložila, naj v 30 dneh predloži dodatna pojasnila k letnemu poročilu za leto 2008, je po seji komisije DZ povedal njen predsednik Branko Marinič (SDS). Kot je pojasnil, se ta pojasnila med drugim nanašajo na poročanje Kosove komisije o zadevi Patria.

Komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije je komisiji za preprečevanje korupcije naložila, naj v 30 dneh predloži dodatna pojasnila k letnemu poročilu za leto 2008, je po seji komisije DZ povedal njen predsednik Branko Marinič (SDS). Kot je pojasnil, se ta pojasnila med drugim nanašajo na poročanje Kosove komisije o zadevi Patria.

Po besedah Mariniča je komisija na današnji zaprti seji sicer obravnavala tudi dve trimesečni poročili Kosove komisije in sprejela seznanitveni sklep o tem. Razpravljali so tudi o predlogih proračunov za leti 2010 in 2011, pri čemer so po Mariničevih besedah pozdravili dejstvo, da se sredstva za delovanje Kosove komisije povečujejo.

Kot je povedal predsednik komisije, mora Kosova komisija do 14. novembra državnozborski komisiji predložiti dodatne obrazložitve tudi v zvezi z aktivnostmi, povezanimi s prijavo premoženjskega stanja nekaterih funkcionarjev. Marinič je tudi poudaril, da so bile v poročilu za leto 2008 aktivnosti Kosove komisije v zvezi z zadevo Patria opisane le v dveh ali treh stavkih, zato dodatna pojasnila predsednik komisije pričakuje tudi v zvezi s tem.

V zvezi s poslovnikom komisije je Marinič povedal, da so njegove spremembe sprejeli maja letos in da so se aktivnosti v zvezi s tem začele že na začetku delovanja komisije DZ, torej decembra 2008. Poudaril je, da so se o tej spremembi usklajevali tudi s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom, ki da jim je namignil, naj pristopijo k spremembam poslovnika, če želijo poglobiti nadzorstveno funkcijo.

Sprememba poslovnika je možna z najmanj petimi od sedmih glasov in ti so bili po besedah Mariniča zagotovljeni, zato poslovnik velja. Prav tako veljajo tudi obveznosti, ki Kosovi komisiji nalagajo poročanje o dogajanju, je dejal. Povedal je še, da so nekateri člani komisije DZ opozorili tudi na to, da so za vsebino, ki so jo želeli pridobiti od Kosove komisije, danes izvedeli iz medijev, takšen odnos pa se mu ne zdi primeren.

Ob tem je tudi spomnil, da je ustavno sodišče zavrnilo Kosovo pobudo za presojo ustavnosti poslovnika Mariničeve komisije. V četrtek zato v komisiji DZ pričakujejo poročilo Kosove komisije, ki izhaja iz poslovnika oz. njegovega 14.b. člena.

Drago Kos je sicer v torek dejal, da so spremembe poslovnika v nasprotju z ustavo in z zakonom o preprečevanju korupcije. Dokler bo tako, komisija teh podatkov ne bo predala, je poudaril Kos. Prav tako je dejal, da je cilj spremembe poslovnika dostopnost do občutljivih podatkov.

Marinič pa je danes izpostavil, da v komisiji DZ ne vidijo težav v tem, da bi bila imena v poročilu izpuščena. "Pri nas se ne ukvarjamo z imeni, ampak z vsebino," je poudaril. Prav tako pa je zavrnil namige Kosa, da bi si kot predsednik komisije DZ skušal prilagajati vsebino poslovnika.