Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koruptivno dejanje

Deli na:

Komisija za preprečevanje korupcije je ocenila, da je ravnanje funkcionarja, ki poseže v avtonomijo izobraževalne ustanove, kršitev dolžnega ravnanja, ki ustreza zakonski definiciji korupcije. Mnenje naj bi se nanašalo na klic finančnega ministra Franca Križaniča na ljubljansko ekonomsko fakulteto.

Komisija za preprečevanje korupcije je ocenila, da je ravnanje funkcionarja, ki poseže v avtonomijo izobraževalne ustanove, kršitev dolžnega ravnanja, ki ustreza zakonski definiciji korupcije. Mnenje naj bi se nanašalo na klic finančnega ministra Franca Križaniča na ljubljansko ekonomsko fakulteto.

"Ravnanje javnega funkcionarja, ki poseže v avtonomnost izobraževalne ustanove in izobraževalnega procesa ter svobodo znanstvenega delovanja in ustvarjanja zato, da vpliva ali poskuša vplivati na sestavo znanstveno-pedagoškega telesa, pristojnega za odločanje o pridobitvi oziroma podelitvi akademskega naziva in stopnje izobrazbe, je kršitev dolžnega ravnanja, s katero drugemu pridobi ali poskuša pridobiti neupravičeno korist, kar ustreza definiciji korupcije," se glasi načelno mnenje, ki ga je, kot so danes sporočili iz protikorupcijske komisije, na petkovi seji sprejela komisija.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos za STA ni ne potrdil ne zanikal, da gre za primer, ko naj bi finančni minister izvajal pritisk na avtonomijo ljubljanske ekonomske fakultete. Je pa povedal, da v preiskavi niso odkrili elementov kaznivega dejanja, zato zadeve niso predali naprej tožilstvu ali policiji.

Šlo naj bi torej za mnenje komisije o ravnanju ministra za finance, ki naj bi nedavno po poročanju medijev zaradi zapletov z doktorsko disertacijo direktorice direktorata za finančni sistem Katje Božič posredoval pri dekanu ljubljanske ekonomske fakultete Dušanu Mramorju. Križanič naj bi želel doseči, da bi iz komisije za oceno disertacije Božičeve fakulteta odstranila Jožeta P. Damijana.

Križanič je to na današnjem rednem briefingu SD o aktualnih zadevah komentiral z besedami, da je "o tem povedal že vse". "Če bom poklican na zagovor, bom še enkrat povedal to, kar sem že pred časom javno povedal. Te teme ne bom več odpiral," je bil kratek minister.

Minister je pred časom klic dekanu Mramorju priznal, zagotovil pa je, da je šlo izključno za izmenjavo mnenj na medstanovski ravni, saj je Križanič tudi docent na pravni fakulteti. Kot je takrat pojasnil, ni nikoli izvajal nobenih pritiskov na avtonomijo univerze, tako pa naj bi bilo tudi v prihodnje. Povedal je, da si kot avtonomnemu profesorju tudi nikoli ne bi dovolil, da ne bi smel izražati svojega mnenja o univerzitetnem delu. "Univerza je avtonomna in svobodna. Takšna bo ostala tudi, ko ne bom več minister", je zatrdil.