stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konec slovenske nogometne pravljice

Deli na:

Slovenija je v zadnji tekmi skupine C svetovnega prvenstva v nogometu izgubila proti Angliji, iz nadaljnjega tekmovanja pa je naše izločila zmaga ZDA proti Alžiriji. Za Anglijo je v prvem polčasu zadel Jermain Defoe. Američani so v drugi tekmi v Pretorii premagali Alžirijo prav tako z 1:0 (1:0), v sodnikovem podaljšku je zadel Landon Donovan.

Slovenija je v zadnji tekmi skupine C svetovnega prvenstva v nogometu izgubila proti Angliji, iz nadaljnjega tekmovanja pa je naše izločila zmaga ZDA proti Alžiriji. Za Anglijo je v prvem polčasu zadel Jermain Defoe. Američani so v drugi tekmi v Pretorii premagali Alžirijo prav tako z 1:0 (1:0), v sodnikovem podaljšku je zadel Landon Donovan.

  • Stadion Nelson Mandela Bay, gledalcev 36.893, sodniki: Stark, Salver in Pickel (vsi Nemčija).
  • Strelec: 0:1 Defoe (23.).
  • Slovenija: S. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Birsa, Koren, Radosavljević, Kirm (od 79. Matavž), Novaković, Ljubijankić (od 62. Dedić).
  • Anglija: James, Johnson, Upson, Terry, A. Cole, Barry, Lampard, Milner, Gerrard, Rooney (od 72. J. Cole), Defoe (od 85. Heskey).
  • Rumeni kartoni: Jokić, Birsa, Dedić; Johnson.
  • Rdeč karton: /.

Slovenski nogometaši so izgubili dvoboj z večino tekme premočnimi Angleži, pri katerih je že v prvem polčasu za zmago poskrbel Jermaine Defoe. To se je izkazalo za bolj tragično, kot se je zdelo še po izteku devetdesetih minut tekme v Port Elizabethu in Pretorii. Namreč v sodnikovem podaljšku je v Pretorii Landon Donovan zabil gol, ki je Slovenijo poslal domov brez tako želene osmine finala. V tej bosta tako zaigrali Anglija in ZDA.

Selektor Slovenije Matjaž Kek je na tekmi z Anglijo kljub temu, da je bil vprašljiv Marko Šuler, tega srednjega branilca, ki je v zadnjih dneh tarnal nad bolečinami v rebrih, vendarle uvrstil v začetno postavo, sicer standardno in pričakovano. Malce pa je "presenetil" njegov stanovski kolega na angleški klopi Fabio Capello. Angleška javnost je "zahtevala" formacijo 4-5-1 s prodornim zveznim igralcem Joejem Colom v udarni postavi, z Waynom Rooneyjem edinim v napadu in Stevenom Gerrardom, ki bi igral malce za njim.

Toda italijanski strokovnjak se je raje odločil za običajno različico 4-4-2, v kateri sta mesto dobila tudi vezist James Milner (desna stran srednje vrste namesto Aarona Lennona), ki je na tekmi z ZDA popolnoma razočaral, in Jermaine Defoe, ki je zaigral ob Rooneyju v konici napada in iz enajsterice "izrinil" Joeja Cola. A ta postava v uvodnih minutah ni bila nič boljša od slovenske, še več, prvi strel proti vratom je v sedmi minuti sprožil Valter Birsa z 20 metrov, vendar David James ni imel nobenih težav.

Angleži so do prvega strela prišli v 14. minuti, ko je Frank Lampard s prostega strela s 35 metrov malce ogrel Samirja Handanovića v slovenskih vratih. Ta poskus je začel prevlado Angležev, ki so najprej nanizali nekaj polpriložnosti (svojo je imel v 21. minuti tudi Boštjan Cesar, a je James tudi njegov strel ukrotil), nato pa v 23. minuti povedli. Eden najboljših v prvem polčasu Milner je podal z desne strani, v kazenskem prostoru pa je do žoge pred velikokrat prepoznim Šulerjem prišel Defoe in iz bližine zatresel mrežo.

Blizu drugega zadetka sta bila v 26. minuti znova Defoe in Frank Lampard, a je pred prvim dobro posredoval Mišo Brečko, strel drugega pa je zletel čez gol. Štiri minute pozneje se je Handanović ob vse hujšem angleškem pritisku moral kar dvakrat izkazati, saj sta do neoviranih strelov v kazenskem prostoru prišla Defoe in Lampard.

Takoj po začetku drugega polčasa se je ob zmedi v slovenski obrambi pred Handanovićem spet sam znašel Defoe, a na slovensko srečo zgrešil. Kljub temu je napovedal, da bodo Angleži, ki so v 49. minuti zadeli drugič (a iz prepovedanega položaja, tako da je sodnik Wolfgang Stark gol upravičeno razveljavil), tudi v drugem polčasu boljši tekmec. V 57. minuti je po podaji Garetha Barryja iz kota z glavo odlično streljal John Terry, a še bolje je posredoval "Sarma", ki se je izkazal tudi ob Rooneyjevem poskusu minuto zatem, ko je žogo s konicami prstov odbil v vratnico.

V teh trenutkih je bila slovenska igra povsem zmedena, Angleži so počeli, kar so hoteli. Šele v 65. minuti je do dotlej enega redkih strelov Slovenije znova prišel Birsa, ki je spet sprožil slabo. Tri minute zatem pa so poskusili kar trije slovenski "ofenzivci" zapored: Milivoje Novaković, Zlatko Dedić in Birsa, vendar jim žoge kljub kaosu v zadnji angleški vrsti ni uspelo potisniti v mrežo. Do konca tekme je ritem malo padel, izid pa se ni več spremenil. Obe reprezentanci sta se "skoraj prebili" v osmino finala, če na drugi tekmi med Alžirijo in ZDA ne bi bilo sodnikovega podaljška.