stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kompromisa z DeSUS še ni, a pokojninska reforma gre vseeno v DZ

Deli na:

Izvršni odbor DeSUS z ministrom za delo Ivanom Svetlikom danes še ni našel kompromisa glede usklajevanja pokojnin. Vlada predlaga 60-odstotno usklajevanju s plačami in 40-odstotno z inflacijo, DeSUS pa razmerje 80:20. Potencialne možnosti za kompromis so nekje vmes, pravi Svetlik. Če kompromisa ne bo prej, gre vlada s predlogom v DZ 9. septembra.

Izvršni odbor DeSUS z ministrom za delo Ivanom Svetlikom danes še ni našel kompromisa glede usklajevanja pokojnin. Vlada predlaga 60-odstotno usklajevanju s plačami in 40-odstotno z inflacijo, DeSUS pa razmerje 80:20. Potencialne možnosti za kompromis so nekje vmes, pravi Svetlik. Če kompromisa ne bo prej, gre vlada s predlogom v DZ 9. septembra.

Konstruktivni dialog je dal pomembne rezultate v smislu, da vlada odstopi od formule 50:50 in da DeSUS ne vztraja več na formuli obstoječega usklajevanja, je potem, ko je zapustil pogajanja z izvršnim odborom DeSUS, za medije dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Svetlik.

Po njegovih besedah imajo še nekaj dela, da zbližajo stališča, kar zadeva razmerje med usklajevanjem s plačami in življenjskimi stroški. Danes se namreč še niso dokončno dogovorili, kakšno naj bo to razmerje. Vladni predlog ostaja 60-odstotno usklajevanju s plačami in 40-odstotno z inflacijo, imajo pa še nekaj časa, preden bodo te predloge povsem zaprli, sploh pa preden bo zakon sprejet v DZ, pravi Svetlik.

Ko so se nazadnje pogovarjali z DeSUS, je stranka po besedah ministra vztrajala na obstoječem usklajevanju, vlada pa na t.i. švicarski formuli. Sedaj je rezultat po njegovem povsem drugačen. Vlada ta hip predlaga usklajevanje 60:40, DeSUS 80:20, po Svetlikovih besedah pa so potencialne možnosti za rešitev nekje med tema številkama.

Verjetnost, da bi dogovor dosegli še preden bo vlada zakon poslala v DZ, je razmeroma majhna, je dejal Svetlik. Pričakuje pa, da bodo v nadaljevanju razprave pri pripravi zakona našli kompromis. Vlada je odločena, da bo, če kompromisa ne bodo našli prej, predlog v DZ poslala 9. septembra.

Glede zamrznitve pokojnin so se z ministrom pogovarjali predvsem o razmerah, v katerih se oblikuje proračun.


Prvak DeSUS Karl Erjavec je v izjavi za medije še pred koncem zasedanja izvršilnega odbora dejal, da vlada in DeSUS stališč nista zbližala in bodo potrebna nadaljnja pogajanja.

Groženj o izstopu iz koalicije po njegovih besedah zaenkrat ni. Izvršilni odbor je sicer sklenil, da DeSUS ne pristane na zamrznitev pokojnin in glede tega ne podpirajo nobenih sprememb od usklajevanja, ki je veljalo v letu 2009 in 2010. Če bo predlog za zamrznitev sprejet, poslanci DeSUS proračuna za prihodnji dve leti ne bodo podprli, je ponovil Erjavec.

Pokojninska reforma pa ima po njegovi oceni zelo malo možnosti, da bi bila sprejeta, če je poslanci DeSUS ne bodo podprli. Prepričan je tudi, da proračun za leti 2011 in 2012 brez podpore DeSUS ne more biti sprejet.

"Cenimo napore vlade za izhod iz krize, vendar ne moremo pristajati, da bodo ravno upokojenci nosili najvišje breme za izhod iz krize," je poudaril predsednik DeSUS.

Pogajalskih izhodišč znotraj stranke Erjavec še ne razkriva. Po njegovih besedah pa je jasno, da vlada v tem trenutku ne podpira predloga usklajevanja pokojnin 70 odstotkov z rastjo plač in 30 odstotkov z inflacijo, na kar je Erjavec še pripravljen pristati.