Revija Reporter
Slovenija

Komentar: Kdaj se bodo šolniki skupaj s Štrukljem začeli zavedati, da s svojimi nasprotovanji sredi epidemije ogrožajo vse nas

Biserka Karneža
12 7.242

8. jan. 2021 6:00 Osveženo: 7:10 / 08. 1. 2021

Deli na:

Branimir Štrukelj je snel masko.

YouTube

Pa kaj potem, če je Jelko Kacin dejal, da kdor ne bo naredil hitrega testa v šoli, ne bo učil? Prvi šolski sindikalist Branimir Štrukelj mu je ob tem očital, da se je po vojaško in grobo lotil učiteljev, čeprav je zgolj na kratko in jedrnato povedal le to, kar sta malo bolj previdno in na dolgo, zavedajoč se koga imata na drugi strani, povedali šolska ministrica Simona Kustec in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajna.

Torej z njunimi besedami: pred ponovno vrnitvijo otrok v šole do konca januarja je predvideno njihovo testiranje brez postavljanja pogojev, bo pa drugače z učitelji. Če se nekdo ne bo odločil za testiranje iz kakršnegakoli razloga, bo stvar delodajalca, da poskrbi za ukrepe po predpisih o zdravju in varstvu pri delu. Ali je to lepše povedano in bolj razumljivo?

Upor učiteljev proti hitrim testom ni ne prvi ne zadnji. Med epidemijo so najmanj trikrat pokazali roge zlasti tisti učitelji, ki običajno najbolj glasno zagovarjajo šolsko avtonomijo, a potem ravno ti največkrat zavrtijo telefon za pomoč. Kaj je dobro in slabo zanje običajno ve le njihov glavni sindikalist Branimir Štrukelj. Ker je lani ob začetku šolskega leta prejel številne klice učiteljev in vzgojiteljev, da ni mogoče govoriti pod masko šest ur dnevno, si je takoj javno odvrgel masko z obraza. Pri tem mu je začela asistirati še stranka SD in pozivati k šoli brez mask.

Pod pritiskom Sviza je vlada sprejela odločitev o ukinitvi nošnje mask v osnovnih šolah, toda kakšen je bil izid izsiljenega ukrepa? Vrtci in šole brez mask so postali epidemiološke bombe! Iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je razkrilo, da delež okuženih med srednješolci, ki so med 26. septembrom in 3. novembrom nosili maske, ni nikoli presegel 0,5 odstotka, medtem ko je bil med osnovnošolci in otroci v vrtcih, kjer mask niso nosili, strm porast okužb, med 2,8 in 3, 5 odstotka na vrhuncu.

Prav zaradi tega eksponentnega izbruha okužb imamo zdaj toliko umrlih dnevno. Štrukelj za to ni prevzel nobene odgovornosti, le spet si je nadel masko, na vlado pa naslavljal očitke, da ni pravočasno poskrbela za varnost. Neverjetnemu sprenevedanju in nastavljanju novih zank, ko jim pride prav, da vlada za hitro testiranje nima zakonske podlage, ni videti konca. Kdaj se bodo šolniki skupaj s Štrukljem začeli zavedati, da s svojimi nasprotovanji sredi epidemije ogrožajo vse nas, šolarje, ki so jim zaupani, in konec koncev tudi sami sebe?