DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

benjamin verbic Ekipa24.si

Benjamin Verbič odprl dušo in spregovoril tudi o...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

oblak danilovic 23 Ekipa24.si

Oblak s svojo Olgo že v Sloveniji, glejte, kam se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kočevski župan Prebilič bi rad bil predsednik države: na volitve kot neodvisni kandidat

Deli na:
Kočevski župan Prebilič bi rad bil predsednik države: na volitve kot neodvisni kandidat

Kočevski župan Vladimir Prebilič - Foto: Primož Lavre

V tekmo za predsednika republike se podaja tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, je ta danes potrdil za STA. Kot je zatrdil, podpore strank ni iskal, bo pa iskal podporo volivcev. Svojo kandidaturo, ki jo sicer podpirajo tudi njegovi županski kolegi iz Kluba neodvisnih županj in županov, bo predstavil na novinarski konferenci prihodnji teden.

Prebilič je doktoriral na področju obramboslovja, med letom 2007 in 2011 je bil tudi predstojnik katedre za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Trenutno ob funkciji nepoklicnega župana opravlja delo izrednega profesorja.

Kočevsko občino vodi že tretji mandat.

Prebilič je tudi eden od pobudnikov Kluba neodvisnih županj in županov, ustanovljenega v začetku leta. Kočevski župan je namreč januarja k ustanovitvi povabil vse županje in župane, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali kot neodvisni kandidati in brez neposredne podpore političnih strank.


Najprej so razmišljali, da bi se podali na državnozborske volitve, a se za to niso odločili. So pa napovedali, da se bodo aktivno vključili v predsedniške in lokalne volitve. O predsedniški kandidaturi je Prebilič razmišljal že takrat, a je ob tem za STA ocenil, da je ta smiselna le ob širši podpori, ki presega okvirje posameznih političnih strank.

Prebilič sicer ni novinec na ravni državne politike, med letoma 2006 in 2008 je bil namreč osebni svetovalec takratnega predsednika SD Boruta Pahorja za področje notranjih zadev, med letoma 2008 in 2011 pa svetovalec predsednika republike Danila Türka za področje domoljubja in veteranskih organizacij, izhaja iz spletne strani občine Kočevje.

Kandidaturo je v preteklih tednih naznanilo že nekaj kandidatov, v boj se tako za zdaj podajajo podpredsednica največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda Marta Kos, odvetnica Nataša Pirc Musar, psihoanalitičarka Nina Krajnik in Gregor Bezenšek ml., glasbenik z umetniškim imenom SoulGreg Artist.

Premisleki o kandidatih tečejo tudi v drugih parlamentarnih strankah, po pričakovanjih bosta v ogenj svojega kandidata poslali vsaj še koalicijska SD in opozicijska SDS.