rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija Za otroke gre je zbrala več kot 40.000 podpisov

Deli na:
Koalicija Za otroke gre je zbrala več kot 40.000 podpisov

Foto: Bobo

Koalicija Za otroke gre je v štirih dneh zbrala več kot 40.000 podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je za STA povedala sovoditeljica koalicije Metka Zevnik. Odločitev DZ, da zavrne razpis referenduma, pa so naknadno v koaliciji označili za protiustavno in nezakonito.

Koalicija Za otroke gre je v ponedeljek začela zbirati podpise za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih parov. V 35 dneh bi morali zbrati 40.000 podpisov, ki so jih po navedbah Zevnikove zbrali že do danes.

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so predlagali v ZL z namenom odprave diskriminacije istospolnih parov. V koaliciji Za otroke gre pa so prepričani, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v DZ pa jo tudi vložili, skupaj z več kot 80.500 podpisi volivcev.

Državni zbor pa je na današnji izredni seji s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma in zaustavil zbiranje referendumskih podpisov. Predlog je v ponedeljek v postopek v DZ vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.

"V koaliciji Za otroke gre smo do zadnjega upali, da DZ ne bo podlegel radikalizmu ZL in ne bo sprejel njihovega predloga o prepovedi referenduma. Gre za protiustaven in nezakonit sklep DZ, ki meče slabo luč na slovenski demokratični in pravni red," so v odzivu zapisali v koaliciji.

"Prepoved referenduma je nedopusten udarec slovenski demokraciji. S to odločitvijo so poslanci zavestno odvzeli del temeljnih državljanskih pravic, ki jih državljanom zagotavlja ustava," so dodali.