zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi: akcija zbiranja podpisov se je že začela

Deli na:
Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi: akcija zbiranja podpisov se je že začela

Foto: Bobo

Na spletni strani 24kul.si so objavili obrazec in navodilo za zbiranje podpisov za pobudo za razpis referenduma glede v torek sprejete novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Podpisane obrazce zbirajo v koaliciji Za otroke gre!, ki je možnost referenduma napovedala že v postopku sprejemanja novele.

24kul.si je interna spletna stran Zavoda za družino in kulturo življenja KUL.si in Civilne iniciative za družino in pravice otrok. Podpornike obveščajo, da je treba podpise v državni zbor izročiti prihodnji torek. Potrebujejo jih najmanj 2500. Obenem pa napovedujejo, da se bo predvidoma v tednu po 16. marcu začelo zbiranje najmanj 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer v omenjeni koaliciji načrtovali tudi organizirane aktivnosti za zbiranje podpisov, ki pa naj bi jih dorekli v prihodnjih dneh.

Po veljavni ureditvi je treba pobudo volivcev za vložitev zahteve za razpis referenduma, podprto z 2500 podpisi vložiti v sedmih dneh po sprejemu zakona. Predsednik DZ nato določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za zahtevo za razpis referenduma. Če je teh podpisov dovolj, DZ razpiše referendum. Če pa meni, da bi z odložitvijo uveljavitve zakona ali zaradi zavrnitve zakona lahko nastale protiustavne posledice, lahko zahteva, naj o tem odloči ustavno sodišče.

O podobnem primeru je ustavno sodišče odločalo že leta 2012, ko je dopustilo referendum o družinskem zakoniku. A danes so okoliščine nekoliko drugačne, saj so medtem začele veljati ustavne spremembe referendumske ureditve, po katerih referenduma med drugim ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.