Revija Reporter
Slovenija

Ko je šel v Italijo, so Pahorja zmerjali z izdajalcem: kako bo ob obisku Slovencev v Avstriji?

STA

23. jul. 2020 5:55

Deli na:

Predsednik države Borut Pahor.

Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor bo danes na obisku v Celovcu, kjer se bo srečal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji in s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem. Kot napovedujejo v uradu predsednika, bo obisk potekal v luči priprav na slovesnosti ob stoti obletnici koroškega plebiscita.

Pahor se bo najprej sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Seznanil jih bo z dogovori, ki sta jih glede obeležitve stoletnice koroškega plebiscita sprejela z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom. Predstavniki manjšine pa bodo Pahorju v tej luči predstavili pričakovanja glede uveljavitve pravic manjšine.

Predsednik republike se bo kasneje sešel še s koroškim deželnim glavarjem.

Za skupno obeležitev stote obletnice koroškega plebiscita sta se predsednika dogovorila lani ob uradnem obisku predsednika Pahorja na Dunaju, potem ko se je o tej zamisli Pahor posvetoval z manjšinskimi organizacijami. Predsednika sta ob dvostranskem srečanju na Dunaju v začetku meseca sprejela okvirni program spominske slovesnosti in tudi okvirni načrt spremljajočih dogodkov. Obeležitev obletnice je zamišljena kot sporočilo sožitja med narodoma in sosednjima državama v skupnem evropskem domu.

Plebiscit, ki je na avstrijskem Koroškem potekal 10. oktobra 1920 v skladu z odločitvami pariške mirovne konference, je določil mejo med tedanjo Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Avstrijo. Zaradi rezultatov plebiscita je del slovenskega naroda dve leti po prvi svetovni vojni ostal v Avstriji.

Na Fernetičih so Pahorja pričakali protestniki.

Bobo