bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kljub protestom Jankovićeva lista izglasovala podražitev vozovnic LPP

Deli na:
Kljub protestom Jankovićeva lista izglasovala podražitev vozovnic LPP

Foto: Bobo

Ljubljanski mestni svetniki so po več kot dve uri dolgi razpravi potrdili sklep o povišanju cen nekaterih vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa. Poleg nekaterih svetnikov so nasprotovanje povišanju danes na različne načine pred magistratom izrazili protestniki gibanja 15o in predstavniki stranke SMS-Zeleni.

Tako se bo s 1. januarjem prihodnje leto najbolj povišala cena vozovnice za posamezno vožnjo z možnostjo prestopanja v 90 minutah, ki bo tako namesto dosedanjih 80 centov stala 1,20 evra. Splošna mesečna vozovnica se bo s 34 evrov podražila na 37 evrov.

Prvotno predlaganega povišanja cene šolske mesečne vozovnice za tri evre pa ne bo, saj so svetniki sprejeli dopolnilo župana Zorana Jankovića, po katerem ostaja cene nespremenjena - 17 evrov. V LPP želijo z novimi cenami zaustaviti trend padanja deleža terminskih vozovnic, saj vrednostne vozovnice s 77-odstotnim deležem prevladujejo.

Svetnica SDS Mojca Škrinjar je v razpravi poudarila, da mesto neupravičeno zvišuje ceno javnega prometa, prebivalci pa od tega nimajo nič. Anže Logar (SDS) je ob tem navedel nekaj primerov cen in njihovih podražitev v drugih večjih mestih v različnih državah ter poudaril, da je javni promet marsikje cenejši kot v Ljubljani. Gregor Istenič (SD) mu je v zvezi s tem nasprotoval in navedel podatke iz po njegovem mnenju primerljivih mest iz tujine, kjer je javni promet dražji.

Dejstvo je, da so se stroški goriva povečali, subvencije zmanjševale in da se cene leta niso spreminjale, pravi Breda Brezovar Papež (SD). Dvomi pa, da je 50-odstotno povišanje cene vozovnic v enem koraku dobra odločitev. Svetniki SD tako predloga niso podprli.

Meta Vesel Valentinčič (DeSUS) je ob tem opozorila tudi na socialno-ekonomski položaj nekaterih uporabnikov. Anton Kranjc (NSi) pa meni, da je način brezplačnega prestopanja med vožnjo pritegnil precej ljudi, podražitev pa bo pomenila zmanjšanje števila uporabnikov. Janković pa je nasprotno prepričan, da se bo število uporabnikov še povečevalo, saj se bodo ti navadili na mesečne vozovnice.

Roman Jakič (Lista Zorana Jankovića) je prepričan, da bi večina županov tovrstno povišanje cen iz predvolilnega časa prestavila, Janković pa tega ni naredil. S tem se je po njegovih besedah sprožil val populističnosti in politikantstva, a, kot poudarja, ne moremo govoriti o drastičnem povišanju cen, če gre za 50-odstotno povišanje le cene ene vrste vozovnice. Omenjeni predlog so tako pri glasovanju podprli le svetniki Liste Zorana Jankovića.

Kot je za medije po seji dejal Janković, je tako samo Lista Zorana Jankovića prevzela odgovornost in izglasovala spremembo cen, kar pomeni, da tudi rezultat pripada njim. Poudaril je še, da je vesel podjetja LPP, "ki je izvrstno podjetje z izvrstnimi vozniki, kjer imamo 70 novih avtobusov in mnoge nove linije, ki povezujejo MOL s primestnimi občinami". Po njegovih besedah pa se trenutno pogovarjajo tudi za podaljšanje linije do Trzina in Domžal, prav tako pa takšno progo želijo na Vrhniki. To pomeni, da je politika prava, je prepričan župan.

V razpravi so sicer nekateri svetniki nekajkrat povzdignili glas, svetniku Mihi Jazbinšku je župan izrekel tudi opomin in ukor. Med drugim pa so na predlog Žige Turka (SDS) glasovali tudi o proceduralnem predlogu, da bi zaradi županovega pristranskega vodenja seje vodenje prevzel najstarejši svetnik ali kdo od podžupanov, a predloga niso izglasovali.

Med razpravo v mestnem svetu so se sicer predstavniki gibanja 15o pred magistratom pripravili protest. Napovedali so, da bodo ob podražitvi cen vozovnic nadaljevali z akcijami - zasedli naj bi avtobuse in garaže LPP. Janković je v izjavi za medije protestnike pozval, "naj si kupijo mesečne vozovnice in bodo imeli poceni vožnjo po vsej Ljubljani". Opozoril je tudi, da posegati v lastnino, ki je namenjena vsem Ljubljančanom, ni dopustno.

Shod gibanja 15o je podprla tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, podražitvam pa nasprotujejo tudi v stranki SMS-Zeleni. Predstavniki slednjih so danes pred magistrat prinesli podpise proti podražitvi, ki jih je nato svetnik zelenih Tomaž Ogrin predal županu.