Revija Reporter
Slovenija

Kljub Jankovićevi podpori Desus poslabšal volilni rezultat v Ljubljani, Erjavec pa v Tržiču sramotno propadel

Igor Kršinar

6. jun. 2018 6:37 Osveženo: 6:39 / 06. 6. 2018

Deli na:

Goran Dragić, Karl Erjavec in Zoran Janković.

M.V. / Novice Svet24

Desus je v vseh ljubljanskih okrajih prejel nižji rezultat kot leta 2014, njegov prvak Karl Erjavec pa je v Tržiču dobil več kot štirikrat nižjo podporo.

Po za zdaj še ne dokončnih rezultatih je Erjavec v okraju Tržič prejel 5,95 odstotka oziroma 392 glasov, medtem ko je pred štirimi leti v okraju Žalec I. dosegel 16,71 odstotka oziroma 1624 glasov.

Nekdanja poslanka Jana Jenko je pred štirimi leti v Tržiču prejela 10,51 odstotka oziroma 662 glasov, kar je skoraj dvakrat toliko kot letos Erjavec. Erjavčeva naslednica v okraju Žalec I. Zdenka Jan pa je letos prejela 6,81 odstotka oziroma 681 glasov, kar je še vedno več kot Erjavec v Tržiču.

Izvoljen je bil Robert Polnar (7,22 odstotka), ki je nastopil v Šentjurju, medtem ko v gorenjski volilni enoti Desus ni dobil nobenega poslanca, zato Erjavec ni bil izvoljen.

Prav tako Desus ni dobil nobenega poslanca v obeh ljubljanskih volilnih enotah. Po vseh volilnih okrajih v Ljubljani je prejel slabši rezultat kot pred štirimi leti. Še več, Desus je prejel tudi slabši rezultat kot Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića leta 2014 v Ljubljani.

Izjema je nekdanji košarkar Saša Dončić, ki je nastopil v okraju Ljubljana Šiška I., ki je prejel 6,28 odstotka, kar je malo več kot Pozitivna Slovenija pred štirimi leti (6,07 odstotka), a še vedno manj kot Desus na prejšnjih volitvah (7,63 odstotka).

Najboljši rezultat v Ljubljani je dosegla Marija Horvat, ki je v okraju Moste Polje II. (Fužine in Štepanjsko naselje) prejela 9,83 odstotka glasov. Leta 2014 je Desus tam dosegel 9,89 odstotka, Pozitivna Slovenija pa 10,78 odstotka.

Povsod drugod je rezultat Desusa za približno dva odstotka nižji kot pred štirimi leti, zato predvolilni Levi blok Karla Erjavca z Zoranom Jankovićem Desusu ni koristil.

In medtem ko je prvak NSI Matej Tonin ponudil odstop, čeprav je za polovico izboljšal rezultat svoje stranke, se Erjavec oblasti v Desusu drži kot pijanec plota, čeprav je dosegel dvakrat nižji volilni rezultat kot pred štirimi leti.