Revija Reporter
Slovenija

Janja Božič Marolt: Pahorjeva zmaga ni vnaprej zagotovljena

Igor Kršinar

29. okt. 2017 20:00

Deli na:

Janja Božič Marolt

Primož Lavre

Direktorica Mediane Janja Božič Marolt v drugem krogu pričakuje še nižjo udeležbo.

Po raziskavah, ki so jih naredili tik pred prvim krogom, bi sedanji predsednik svojega tekmeca Marjana Šarca premagal z dvetretjinsko zmago. Toda vse je še odprto, tretjina volivcev se odloči šele med kampanjo, od tega desetina na sam volilni dan. Pogovarjali smo se tudi o fenomenu Marjana Šarca in njegovih možnosti za parlamentarne volitve, če ne bo izvoljen za predsednika države. Naša sogovornica je komentirala tudi rezultate desnih kandidatk, zlasti Romane Tomc in Ljudmile Novak. Po njenem desnica sploh ni poraženka teh volitev, saj je bilo že vnaprej jasno, da bo večina desnih volivcev glasovala za Pahorja.

Z anketo na volilni dan ste najbolje zadeli volilne rezultate. Napovedali ste tudi, da gre Borut Pahor v drugi krog z 47 odstotki glasov. Kako ste opravili to anketo?

Hvala, ker ste opazili in hvala za pohvalo. Zdi pa se mi zanimivo, da tudi vi komentirate dober rezultat z dobrim zadetkom. Kadar raziskovalec dobro opravi svoje delo, ljudje dejansko govorijo, kako dobro  smo zadeli. Verjetno se za tiste, ki ne opravijo dobro svojega dela, govori, da ne znajo pripraviti oziroma izvajati raziskav. Vse podrobnosti težko razlagam. Gre za veliko znanja in izkušenj iz preteklih let, vseh javnomnenjskih raziskav in vzporednih volitev. Ta podatek je temeljil na zadnjih dneh anketiranja splošne volilne populacije, iz katere smo se pri obdelavah osredotočili na tiste, ki so izrazili mnenje, da se bodo volitev udeležili. Torej iz splošne volilne populacije smo obdelavo podatkov pripravili na volilnih udeležencih – glede na trend v zadnjih dneh smo izluščili podatek, ki smo ga pripravili že v petek ponoči in je temeljil še na vključno petkovih podatkih.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Božič Maroltova razloži, zakaj je Mediana zadela z anketo na volilni dan; kaj bi bilo, če bi se Romana Tomc v volilno kampanjo vključila prej kot se je; kako bi lahko še drugače poimenovali fenomen Šarec; v kakšnem primeru bi Pahor lahko zmagal že v prvem krogu; kako se je razblinila iluzija, da je Ljudmila Novak slovenska Angela Merkel; zakaj je SMC ostalo samo še osiromašeno jedro; zakaj bi SDS težko dosegla skokovito zmagovalni rezultat.