sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klavdija Markež tudi uradno kandidatka za ministrico za izobraževanje

Deli na:
Klavdija Markež tudi uradno kandidatka za ministrico za izobraževanje

Foto: DZ

Predsednik vlade Miro Cerar je sporočil, da je za novo ministrico za izobraževanje predlagal poslanko SMC Klavdijo Markež. Dozdajšnja ministrica Stanka Setnikar Cankar mu je namreč 6. marca ponudila odstop, ko je Komisija za preprečevanje korupcije objavila, da je v zadnjih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

Kot ocenjuje premier, je kandidatka pri svojem dosedanjem delu pridobila bogate izkušnje tako na področju izobraževanja kot na področju povezovanja izobraževalnega procesa s potrebami v gospodarstvu, zaradi česar jo je tudi predlagal kot primerno kandidatko za ministrico za izobraževanje, znanost in šport.

Markeževa se v DZ večinoma posveča prav področju javne uprave in izobraževanja. Je članica parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Preden je postala poslanka, je bila tudi direktorica na Ljudski univerzi Ptuj.

Državni zbor se je z odstopom Setnikar Cankarjeve seznanil v petek. S tem ji je po nekaj manj kot pol leta tudi uradno prenehala ministrska funkcija, do imenovanja novega ministra oz. ministrice pa izobraževalni resor začasno vodi Cerar.

Markeževa pripravljena prevzeti ministrstvo za izobraževanje

Poslanka SMC Klavdija Markež je v izjavi novinarjem danes potrdila, da sta se s predsednikom vlade Mirom Cerarjem dvakrat pogovarjala o njenem morebitnem prevzemu funkcije ministrice za izobraževanje, znanost in šport. Vodenje ministrstva je tudi pripravljena prevzeti, a je odločitev po njenih besedah v premierjevih rokah.

"Glede na to, da sem dolga leta v izobraževanju, mi je to izziv in priložnost," je dejala Markeževa.

Visoki honorarji v profesorskih vrstah so v javnosti dvignili precej prahu. Markeževa je v današnji izjavi novinarjem dejala, da sama ni bila neposredno udeležena "v kaj takega". V vsakem primeru pa, kot pravi, zagovarja strokovnost pri delu na ministrstvih.

O tem, kako odpravljati anomalije v izobraževalnem sistemu, pa se bodo po njenih besedah pogovarjali tedaj, ko se bo predsednik vlade odločil glede nove ministrice.

Markeževa se v DZ večinoma posveča prav področju javne uprave in izobraževanja. Je članica parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Preden je postala poslanka, je bila Markeževa tudi direktorica na Ljudski univerzi Ptuj.