Revija Reporter
Slovenija

Kje so vladni piarovci, ko je Kacin na Pokljuki?

Biserka Karneža
9 6.420

6. feb. 2021 6:00 Osveženo: 7:48 / 06. 2. 2021

Deli na:

Jelko Kacin

Bobo

Ni presenetljivo, da ima vladajoča koalicija težave z mediji. Na novinarska vprašanja, ki jim niso najbolj všeč, se jim očitno ne zdi vredno odgovoriti. Ob klicanju na telefon niso dosegljivi. Ali ob vsej tej množici zaposlenih za stike z mediji res ni nikogar, ki bi lahko odgovoril v nekaj stavkih?

Želeli smo izvedeti, zakaj se tako zapleta pri cepljenju starostnikov, ki niso v domovih za starejše, ampak na svojih domovih, kjer živijo sami ali skupaj s svojci in so zato izpostavljeni okužbam. Morda še bolj kot tisti, ki so v domovih za starejše. V potrditev, da gre za resnično resen problem, smo omenili osebno izkušnjo, in sicer bolnega in nepokretnega očeta, ki je bil ob obisku negovalk, okuženih s covid 19, večkrat izpostavljen okužbi.
 
Vprašanje smo naslovili tako na ministrstvo za zdravje kot na kabinet predsednika vlade, kjer Jelko Kacin opravlja naloge nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije cepljenja. To pomeni, da bi ravno Kacin moral največ vedeti o tem, kako se bo v prihodnje izvajalo cepljenje med starostniki, ki niso v domovih. Kljub temu, da smo se osebno obrnili nanj, odgovora nismo prejeli, smo pa zato iz ministrstva za zdravje dobili naslednje sporočilo: »Kot nam je znano, vam bodo odgovor posredovali iz pr Kabineta predsednika vlade.«

Ker iz kabineta vlade še vedno nismo prejeli nobenega odgovora, smo poklicali odnose z javnostmi na ministrstvu za zdravje, vendar se nam ni nihče oglasil. Tako smo zavrteli številko kabineta ministra, a je telefon zvonil v prazno. Nekaj minut kasneje smo le prejeli povratni klic, domnevno tajnice kabineta, ki nas je še enkrat prevezala v službo za stike z javnostmi, četudi smo ji povedali, da se nihče ne oglasi in tudi ob tokratnem klicu je telefon zvenel v prazno.

Ob razmišljanju, ali bomo odgovor prejeli, če se bomo sklicevali na zakon o dostopnosti informacij javnega značaja, smo tri dni kasneje prejeli klic Mateje Erčulj, svetovalke za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade. Pojasnili smo, da ob tako perečem problemu za številne starostnike, ki čakajo na cepljenje – vedeti je namreč treba, da je starejših oseb, ki so na svojih domovih, bistveno več kot tistih, ki so v domovih za starejše – še vedno čakamo na pismeno utemeljitev, zakaj se zamuja pri njihovem cepljenju.

Kmalu zatem smo spet prejeli elektronsko sporočilo, ki je bilo poslano na ministrstvo za zdravje in nam v vednost. V njem je bilo zapisano, da gre za strokovno vprašanje, zato v kabinetu predsednika vlade prosijo za odgovor na novinarsko vprašanje.

V nobenem sporočilu ni bilo ob koncu zapisano ime pošiljatelja, le da gre za sporočilo, poslano iz kabineta predsednika vlade. Zagotovo sporočila ni pošiljal Jelko Kacin, četudi je nacionalni koordinator za logistični del akcije cepljenja. Kot smo namreč izvedeli kasneje, je imel tisti čas povsem druge zadolžitve oziroma hobije. Nahajal se je na Pokljuki v vlogi predsednika organizacijskega odbora svetovnega biatlonskega prvenstva.

No, potem, ko smo že objavili članek in v njem omenili, da še vedno čakamo odgovor ministrstva, smo končno le dočakali odgovor. Kdor čaka dočaka tudi piar službo ministrstva za zdravje. V sporočilu so zapisali: »Skladno z Nacionalno strategijo cepljenja so med prioritetami za cepljenje oskrbovanci in zaposleni v DSO ter zdravstveni delavci in sodelavci ter starejši od 80 let. Zaradi specifike cepiv, ki so nam trenutno na voljo, se prednostno cepijo osebe, ki lahko pridejo v cepilni center. Takoj, ko bomo prejeli cepivo, ki je za transport manj občutljivo, bodo lahko cepljene tudi starejše osebe, ki ne morejo do cepilnega mesta. Cepljenje na domu bodo lahko izvajale patronažne medicinske sestre, podobno kot je to potekalo pri cepljenju proti gripi. Za cepljenje se lahko osebe prijavijo pri izbranem osebnem zdravniku.«