Revija Reporter
Slovenija

Kibernetski napad: univerza v Mariboru tarča spletnih zlikovcev

STA

24. okt. 2024 11:00 Osveženo: 11:03 / 24. 10. 2024

Deli na:

Stavba Univerze v Mariboru

Bobo

Zaradi obsežnejšega kibernetskega napada so računalniške storitve Univerze v Mariboru trenutno delno ali popolnoma nedostopne, so danes zaposlene in študente obvestili iz računalniškega centra fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Univerza je v stiku z ustreznimi organi in IT strokovnjaki in se trudi vzpostaviti sistem.

"Na Univerzi v Mariboru smo bili 23. oktobra 2024 zvečer po 20. uri žrtev obsežnega kibernetskega napada. Smo v stiku z ustreznimi organi in IT strokovnjaki. Intenzivno se trudimo z vzpostavitvijo sistema, hkrati pa z organizacijo delovnega in pedagoškega procesa. Več informacij v tem trenutku ne moremo dati," so sporočili z univerze.

Kot so še pojasnili v računalniškem centru, so trenutno delno ali popolnoma nedostopni internet, študentske e-storitve, e-storitve za zaposlene v strokovnih službah, onemogočena je domenska prijava v računalnike v predavalnicah in računalniških učilnicah ter prijava v storitve z digitalno identiteto univerze, prav tako pa ni mogoče uporabljati e-poštnih predalov zaposlenih in ostalih storitev.

Ob tem so študente in zaposlene obvestili, da bodo zunanje storitve, na primer M365 ali Teams, ostale delujoče do preteka veljavnosti seje. V primeru, da uporabniki geslo, uporabljeno pri digitalni identiteti univerze, uporabljajo tudi na drugih storitvah, naj ga tam takoj spremenijo, so še pozvali.