profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZSUS: Javni sektor izsiljuje državo

Deli na:
ZSUS: Javni sektor izsiljuje državo

Foto: Bobo

Javni sektor izsiljuje državo zgolj zaradi uveljavitve svojih interesov, pravijo v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije o referendumu o zakonu o izvrševanju proračuna za leto 2013 in 2014, za katerega se zavzema sindikat vzgoje in izobraževanja (Sviz). Dodajajo, da "kar jim ponuja demokracija, poskuša Sviz egoistično izkoristiti v svoj prid in v dolgoročno škodo večine državljank in državljanov Slovenije".

Izjavo ZSU objavljamo v celoti:

Stavke da, referendumi ne

V Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije  smo med drugimi aktualnimi dogodki spremljali  spontano stavko okrog 1000 delavk in delavcev Gorenja, ki je bila 12. 12. 2012. Stavka je bila uspešna, saj so delavci dosegli vse kar so zahtevali. Delavke in delavci Gorenja bodo dobili višje božičnice, plačane bodo  nadure, opravljeno bo uravnoteženje plač. Pomembno je tudi  zagotovilo uprave, da  v Gorenju ne bo odpuščanj. Zanimivo  pa je, da stavke ni vodil in napovedal njihov sindikat, zato se v ZSUS upravičeno sprašujemo kaj počnejo sindikati, ki  vse prepogosto ne reagirajo pravočasno, ali sploh ne, na krivce, ki se dogajajo predvsem delavcem v gospodarskih družbah.

V ZSUS spremljamo  tudi aktivnosti Sviz-a glede napovedi stavke zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi, ki jo pripravlja sindikat omenjenih dejavnosti javnega sektorja.. Stavka je demokratična pravica, ki jo tudi v ZSUS spoštujemo. Tisto, kar nas moti je dejstvo, da so sindikati javnega sektorja 12. 12. 2012 v DZ vložili podpise za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leto 2013 in 2014.


Zaradi referendumskih aktivnosti Sviz-a lahko Slovenija ostane brez proračuna, kar bi pomenilo, da bi se  vse dejavnosti v letu 2013 financirale po dvanajstinah, ali preprosto povedano, iz rok v usta. Skratka, v primeru, da država ne bo imela planiranega uravnoteženega proračuna, bomo zabredli v nepredvidljive, katastrofalne finančne težave, ki jih bomo občutili vsi državljani

Javni sektor, ki se financira iz proračunskih sredstev, slednje pa prispeva v državno blagajno  aktivno prebivalstvo Slovenije  v celoti, izsiljuje  državo zgolj zaradi uveljavitve svojih interesov. Še več, tisto kar jim ponuja demokracija, poskuša Sviz egoistično izkoristiti v svoj prid in v dolgoročno škodo večine državljank in državljanov Slovenije, ki že vsa leta polnijo državno blagajno  v upanju, da bodo vsi koristniki proračunskih sredstev, tudi delavci v javnem sektorju skupaj s sindikati vendarle dojeli, da živimo v času krize in je zaradi težav v gospodarski sferi nujno potrebna  tudi racionalizacija delovanja  javnega sektorja.

Branimir Štrukelj je pred kratkim za javnost med drugim izjavil: »Vlada se do nas ne sme obnašati kot, da ne obstajamo, kot, da smo izbrisani. Želimo imeti pravico do pogajanj  tako kot vsi drugi v demokratičnih državah.« Lepo in prav. Vendar  ne more nihče demokracije izkoriščati  v zagovor interesov in pravic manjšine in na ta  način ogrožati delovanje in obstoj večine.  

PSJ: Anton Šutar
Predsednik ZSUS: Slavko Kmetič