900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Grčiji poteka splošna stavka proti novim varčevalnim ukrepom

Deli na:
V Grčiji poteka splošna stavka proti novim varčevalnim ukrepom

Foto: Reuters

V Grčiji je danes moten promet, zaprte so tudi mestne hiše, saj na poziv dveh največjih grških sindikatov zaradi vnovičnega množičnega odpuščanja v javnem sektorju poteka 24-urna splošna stavka. Sindikati so pozvali tudi k protestom pod sloganom "Smo ljudje in ne bomo postali številke".

Številni javni uslužbenci so sicer s tridnevno stavko začeli že v ponedeljek, danes pa se je stavkovni val s splošno stavko še razširil. Pričakovati je motnje v zračnem, avtobusnem in železniškem prometu ter v bolnišnicah in mestnih hišah. Proteste so zvečer napovedali v Atenah in Solunu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

To je že četrta splošna stavka letos zaradi varčevalnih ukrepov.

Splošno stavko so sklicali dan preden bo v sredo zvečer parlament v Atenah potrjeval sporen zakon, ki predvideva občutno krčenje delovnih mest v javnem sektorju, med drugim v učiteljskih vrstah in v upravi na lokalni ravni. Brez tega zakona Grčija ne bo dobila naslednjega obroka posojila EU in IMF, na katerega računa še ta mesec.



Mednarodni posojilodajalci od Grčije zahtevajo, da dokonča obljubljeno reformo razbohotenega javnega sektorja. Že letos naj bi v državi odpustili okoli 4000 javnih uslužbencev, do konca leta 2014 pa 15.000.

Zakon, o katerem bodo poslanci glasovali v sredo, predvideva oblikovanje posebne sheme, v kateri naj bi že ta mesec pristalo 4200, do konca leta pa še več tisoč javnih uslužbencev. Ti bodo prvih osem mesecev na prisilnem dopustu in bodo prejemali 75 odstotkov svoje plače, nato pa naj bi bili premeščeni na druga delovna mesta.

Potrditev zakona velja za prvi res velik preizkus koalicijske vlade konservativnega premiera Antonisa Samarasa in njegovega namestnika, socialista Evangelosa Venizelosa. Po nedavnem izstopu manjše koalicijske partnerke ima vlada trenutno v parlamentu tesno večino 155 od skupno 300 poslancev.