stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ker Janez Kopač velja za Golobičevo desno roko, ga ni med kazensko ovadenimi pri TEŠ 6

Deli na:
Ker Janez Kopač velja za Golobičevo desno roko, ga ni med kazensko ovadenimi pri TEŠ 6

Foto: Bobo

Gorazd Marinček je zaradi projekta TEŠ 6 »pozabil« kazensko ovaditi tudi Janeza Kopača, ki je izjavil: »Verjamem, da bo kdo zaslužil provizijo, a to ne upravičuje nasprotovanja projektu.«

Afera TEŠ 6 se spreminja v politično farso. Najprej je preiskovalna komisija pod vodstvom poslanca Matjaža Hanžka ugotovila, da je za neodgovorno in malomarno ravnanje pri gradnji TEŠ 6 najbolj odgovorna vlada od 2008 do 2012 in politično odgovornost pripisala takratnemu premierju Borutu Pahorju ter njegovima ministroma za finance in gospodarstvo Francu Križaniču in Mateju Lahovniku.

Na podlagi tega poročila je stranka Solidarnost pod vodstvom Uroša Lubeja zoper Pahorja, Križaniča in Lahovnika vložila kazensko ovadbo. To je prejšnji teden predstavil Gorazd Marinček, strokovni sodelavec Hanžkove komisije, ki se je pridružil tej stranki.

Toda na seznamu odgovornih za projekt TEŠ 6 manjka takratni generalni direktor za energetiko Janez Kopač. Ta je na zaslišanju pred komisijo januarja lani vso odgovornost naprtil takratnemu ministru Lahovniku, katerega naj bi opozarjal na nepravilnosti pri tem projektu: »Lahovnik je projekt podpiral, kot direktor direktorata sem moral spoštovati politično voljo in usmeritev nadrejenih.«

Kopač ni povedal vse resnice, tudi on se je vneto zavzemal za ta projekt, kar je razvidno iz razprave na portalu Razgledi.net, ki ga je urejal Vojko Flegar. Ta se je 8. januarja 2010 zgražal nad nastopom Janeza Kopača dan pred tem v oddaji Odmevi na TVS, v kateri je med drugim strašil, da bo Slovenija po letu 2014 osem ur dnevno brez elektrike, če ne bomo zgradili šestega bloka šoštanjske termoelektrarne.

Vnela se je ostra razprava nasprotnikov TEŠ 6, v katero se je vključil tudi Kopač. Med drugim je zatrjeval, da najdražja elektrika iz sončnih elektrarn, ki nas zaradi subvencij za to energijo stanejo nekajkrat več kot šesti blok TEŠ. Nanizal je še svoje zasluge za gradnjo hidroelektrarn v Posavju in za pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah: »Jaz sem se ves čas javnega delovanja resnično trudil za politiko učinkovitejšo rabo energije in spodbujanje obnovljivih virov energije, zato mi ni prav nič nerodno zagovarjati tudi gradnje bloka 6 v TEŠ.

Je pa bil projekt slabo voden, verjamem tudi, da bo kdo pri njem zaslužil provizijo, a to ne upravičuje nasprotovanja projektu, ki ga z energetskega vidika res potrebujemo.«

Flegarja je zmotila Kopačeva izjava, da verjame, da bo kdo pri projektu zaslužil provizijo, zato ga je vprašal, ali bi se o tem podrobneje pozanimal in ukrepal. »Provizije vpletenih, rudarska delovna mesta v Velenju in nabiranje političnih točk v Šaleški dolini« mu je očital tudi ekonomist Jože P. Damijan.

Kopač je njegove očitke označil za gostilniški čvek in ga pozval, naj z dokumentacijo o provizijah obišče ustrezne institucije: »Tudi jaz marsikaj berem (Primož Cirman, Dnevnik) in se mi zdi celo verjetno, a dokazov nimam prav nobenih, upam, da bo vodstvo TEŠ-a malo bolj ažurno v pojasnjevanju celotnega procesa.«

Kot je znano, je po Lahovnikovem odstopu Kopač drastično zamenjal svoje stališče o TEŠ 6 in ga s svojim političnim šefom Gregorjem Golobičem začel napadati. Ker velja za Golobičevo desno roko, ga verjetno zato zdaj ni med kazensko ovadenimi.