baby lasagna Lady

Vsak tatu je bil premišljen

mirjam poterbin portret 1 Lady

Z mladostno energijo v petdeseta

rok-snežič Necenzurirano

Zdaj vemo: Janša je lagal, Snežič je financer SDS

natasa pirc musar volodimir zelenski fb Reporter.si

Mini udar Nataše Pirc Musar in ukrajinski posli: ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

blaž in Lara Njena.si

Izbranki Blaža Švaba pripravili zabavo ob ...

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Slovenija

Kdo v Sloveniji sploh še seksa: med štiridesetletniki približno četrtina devičnikov

Deli na:
Kdo v Sloveniji sploh še seksa: med štiridesetletniki približno četrtina devičnikov

Raziskave tudi kažejo, da je spolna aktivnost upadla v vseh starostnih skupinah, vključno s poročenimi pari. - Foto: Profimedia

Še pred drugo svetovno vojno so imeli spolne odnose tudi po trikrat na dan, danes pa je povprečje podobno, kot na Japonskem, kjer je med štiridesetletniki približno četrtina devičnikov.

Včasih se mi zdi, da redkokateri zgodovinski spomin stoji na tako trhlih tleh, kot naš. Se še kdo spomni izprijenih dogodkov s Tivolske 44? Bojim se, da le redki. Kaj pa ukradene romunske identitete? Milena, zbudi se, ne lomi ga, koga pa to še briga! Rada Lečič je nedavno na FB zapisala: »Kjer koli v Sloveniji si z napotnico (pod zelo hitro) pri endodontu na vrsti čez dve leti, kot samoplačnik pa za čiščenje zobnih kanalov plačaš od 600 do 800 evrov. Na Hrvaškem te z našo napotnico takoj vzamejo in ZZZS ti povrne znesek; nekaj je hudo narobe!« Ali je zato komu mar? Nikomur.

Romi še naprej rovarijo po Šentjerneju, njihovi otroci so iz dneva v dan bolj nasilni do vrstnikov, pa kaj! Tudi na vprašanje, koliko novih hiš so že postavili v krajih, ki so jih poplave najbolj prizadele, še zmeraj nimamo jasnega odgovora.

Na omrežju X je nek brezimnež takole napisal: »Nisem neviden, da bi lahko kradel, ampak da lahko govorim resnico.« Svoboda, žal, kaže svoje neusmiljene zobe. Spet drugi pa je X-nil: »Kaj pa, če bi vsakega novorojenca mesečno obdarili z vsoto, ki jo država porabi za mladoletnega prosilca za azil? Različne navedbe- med 1000 in 2000 evrov? Plus brezplačno varstvo, oblačila in obutev, kasneje šolanja in prevoz. Ljudje bi si lahko privoščili otroke. Kaj stavke, kaj sesuto zdravstvo, kaj padanje Slovenije na lestvici konkurenčnosti, kaj slabi rezultati slovenskih petnajstletnikov v pismenosti. Mi se ukvarjamo z evtanazijo, konopljo, Palestino, EP v nogometu, NBA, Bolnico Franja in seveda Magnificom in njegovim nastopom v Tivoliju.«

Ali je komu kaj mar, da se je v letu 2023 pri nas rodilo le 16.989 otrok? Nas lahko tolaži zgolj misel, da sta bili najpogostejši imeni za novorojene dečke in deklice Luka in Ema? V deželi, kjer javno propagiramo smrt še nerojenih otrok kot tudi tistih, starih in betežnih, bi se morali vsakemu novorojenčku, ki ga mamica ob vsej zloglasni antipropagandi rodi, do tal prikloniti.

Raziskave ne lažejo: med letoma 2000 in 2018 se je delež moških, starih od 18 do 24 let, ki niso imeli spolnih odnosov v zadnjem letu, povečal z 18,9 % na 30,9 %, pri moških, starih od 25 do 34 let, pa z 7 % na 14,1 %. Podoben trend je opazen tudi pri ženskah. Raziskave tudi kažejo, da je spolna aktivnost upadla v vseh starostnih skupinah, vključno s poročenimi pari.

Nekoč sem zapisala, da bomo Slovenci izumrli prej kot v 50 letih. Če pomislim, da so imeli še pred drugo svetovno vojno spolne odnose tudi po trikrat na dan, danes pa je povprečje podobno, kot na Japonskem, kjer je med štiridesetletniki približno četrtina devičnikov, so se mi smejali in se iz mene norčevali. V letu 2011 je bilo v Sloveniji 300.803 nikoli poročenih posameznic, leta 2023 pa že kar 332.277. (Vir: Statistični urad) Na dan se razveže približno šest zakonskih zvez, to je en par na 1000 prebivalcev. V primerjavi z zgodovinskimi podatki je število ločitev v porastu. Leta 1965 jih je bilo le 122 na 1000 sklenjenih zakonskih zvez. Raziskave ne lažejo: med letoma 2000 in 2018 se je delež moških, starih od 18 do 24 let, ki niso imeli spolnih odnosov v zadnjem letu, povečal z 18,9 % na 30,9 %, pri moških, starih od 25 do 34 let, pa z 7 % na 14,1 %. Podoben trend je opazen tudi pri ženskah. Raziskave tudi kažejo, da je spolna aktivnost upadla v vseh starostnih skupinah, vključno s poročenimi pari.

Pri nas jemlje antidepresive najmanj 5 odstotkov prebivalstva. Njihova uporaba se je od začetka leta 2000 močno povečala. Strmo pa tudi narašča število tistih, ki so soudeleženi v družinskem nasilju. Približno 80 odstotkov žrtev družinskega nasilja so ženske, medtem ko so povzročitelji nasilja v 90 odstotkov primerov moški. Leta 2022 je bilo takšnih samo na območju Policijske uprave Novo mesto prijavljenih kar 192 primerov na 100.000 prebivalcev.

Tudi po številu samomorov smo v evropskem vrhu. Leta 2022 je položilo roko nase 432 ljudi, kar je 63 več kot leto prej. Med njimi je bilo 338 moških in 94 žensk. Povprečno si v Sloveniji vsako leto življenje vzame približno 451 ljudi, kar pomeni, da je vsaka 50. smrt posledica samomora​.

Približno 3800 ljudi je vključenih v programe za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. Med njimi je okoli 3100 oseb na metadonski terapiji. Po raziskavi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je 21 % prebivalcev Slovenije v starosti med 15-64 leti že kdaj uporabilo katero izmed prepovedanih drog, pri čemer je konopljo uporabilo 20,7 %, ekstazi 2,9 %, kokain 2,6 % in amfetamin 2,3 %​. V letu 2020 je droga neposredno vzela 70 življenj. Slovenija se uvršča med države z najvišjo porabo alkohola na prebivalca v Evropi. V letu 2019 je povprečna poraba alkohola na odraslo osebo znašala približno 10,5 litra na leto​.

Foto: Primož Lavre - Milena Miklavčič

Če zraven prištejemo še tiste, ki so odvisni od elektronskih aparatur, je vprašanje, kdo v Sloveniji sploh še seksa, povsem na mestu.

Skrb vzbujajoče je tudi, da so povzročitelji nasilja pri mladih tako dekleta kot fantje. Kot ugotavljajo policisti, beležijo prve oblike medvrstniškega nasilja pri mladostnikih začnejo pojavljati že v vrtcih in se nato skozi osnovno in srednjo šolo nadaljujejo in še stopnjujejo. Psihologinja z neke OŠ, ki ne želi biti imenovana, je v pogovoru, med drugim dejala: »Dokler bo med starši preveč takšnih, ki raje ''božajo'' telefon kot partnerja, dokler bodo na sprehod vodili hišne ljubljenčke in ne lastnih otrok, bo zapuščenih otrok vedno več, posredno pa tudi več nasilja med njimi.«

Žal vedno bolj velja, da je težko kljubovati slepim in gluhim ljudem, ki so svoj ''prav'' v sebi že tolikokrat zacementirali, da od njega v nobenem primeru, tudi če se dokazano motijo, ne odstopijo. Ali te besede veljajo tudi za ministrico za zdravje, ki se, sodeč po uhanih, ki jih nosi, med zdravniško stavko zabava? Dr. Rok Ravnikar se, tako kot tudi drugi mladi zdravniki, zgraža nad hujskaškim uličnim žaljenjem provladnih protestnikov, kar še dodatno priliva olja na ogenj naivnih državljanov, ki mižijo pred nasiljem nad zdravstvenimi delavci. Kako izrojeno dušo moraš imeti, da želiš smrt ljudem, ki nudijo zdravstveno oskrbo bolnikom?