Revija Reporter
Slovenija

Kupci, pozor! Če od Rdečega križa kupite "stavbno zemljišče" v Ankaranu, se boste hudo opekli

Nenad Glücks

23. nov. 2018 6:00 Osveženo: 6:41 / 23. 11. 2018

Deli na:

Rdeči križ Slovenije v Ankaranu kot nezazidano stavbno zemljišče prodaja večjo parcelo, na kateri pa bo besedah naših virov z občine sploh ne bo mogoča gradnja.

Pred kratkim je Rdečemu križu Slovenija padla v vodo še druga dražba, na kateri so skušali prodati nezazidano zemljišče veliko 2.929 kvadratnih metrov, ki se nahaja v bližini morja. Z zemljišča je čudovit pogled na slovensko morje, izhodiščno ceno so postavili na 325 tisoč evrov. Parcelo prodajajo kot stavbno zemljišče.

Pri Financah so pred nekaj dnevi objavili razlago RKS, da trenutno velja v Ankaranu začasni občinski odlok, ki prepoveduje gradnjo na celotnem območju občine. To bo veljalo do sprejema novega občinskega prostorskega načrta. Poleg tega na RKS pravijo, da leži parcela v ureditvenem območju za poselitev. Za prodajo so se odločili, ker potrebujejo denar za poplačilo izgubljenih tožb podizvajalcev pri gradnji hotela Arija na Debelem Rtiču.

Toda izvedeli smo, da zelo verjetno na tem zemljišču niti dolgoročno ne bo dovoljena nikakršna gradnja, zaradi tega niti ni zanimanja med lokalnimi potencialnimi kupci. Edini potencialni kupec je po besedah naših virov od nakupa odstopil, ko je izvedel, da bo zemljišče praktično neuporabno. Še ta kupec je bil iz osrednje Slovenije, na Obali so očitno z okoliščinami ljudje že seznanjeni. Kot pravijo dobro obveščeni, je namreč res v pripravi občinski prostorski načrt občine Ankaran, vendar pa je v osnutku določeno, da bodo na tej parceli zelene površine. Pomeni, da gradnja stanovanjskih ali drugih objektov sploh ne bo mogoča.
 
Na občini Ankaran pod vodstvom župana Gregorja Strmčnika so na naša vprašanja odgovorili, da bo namenska raba tega zemljišča znana šele ob sprejetju občinskega prostorskega načrta (OPN), ki naj bi ga sprejeli šele konec prihodnjega leta. Glede tega, kaj o namenski rabi piše v osnutku OPN, pa niso želeli dati podatkov, češ, da bo to znano ob javni razgrnitvi. Kdaj bo ta, niso navedli.

Pravijo, da je po trenutni namenski rabi to ureditveno območje za poselitev, vendar namenska raba po planu še ne pomeni možnosti gradnje objekta. Za zemljišče velja prepoved izvajanja gradenj. Osnutek OPN so izdelali v prvi polovici letošnjega leta, dokumentacijo so julija predali organom za urejanje prostora, ki so dali mnenja glede načrta. Osnutek bo dopolnjen, izdelana bo presoja vplivov na okolje.

Po besedah naših virov z občine menda to zemljišče ne bo niti kmetijsko, torej se na njem ne bodo smele saditi niti oljke, kaj šele, da bi bila možna gradnja objektov. Vsak, ki ga bo kupil z veliki načrti, kaj vse bo tam zgradil, se bo krepko opekel, pravijo.