Revija Reporter
Slovenija

Kdo nam laže in nas ima za norca: policija ali tožilstvo? Janševa Nova24TV hujskala k oboroženemu uporu, odziv odgovornih je škandalozen

Igor Kršinar
21 7.507

14. jan. 2023 6:00 Osveženo: 7:39 / 14. 1. 2023

Deli na:

Boris Tomašič v Kdo vam laže hujska ljudi, ki nazadnje pozivajo celo k oboroženi vstaji.

YouTube

Od spodbujanja k oboroženemu uporu proti vladi na strankarski televiziji Nova24TV je minilo skoraj sedem mesecev, državno tožilstvo pa še vedno ni ukrepalo. Še več, po neuradnih podatkih naj bi kazensko ovadbo zavrglo.

»V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočam, da v zadevi še vedno nismo sprejeli končnega akta policije in se zadeva še vedno nahaja v fazi predkazenskega postopka. Po prejemu končnega akta policije bo sprejeta ustrezna državnotožilska odločitev,« nam je sporočila višja državna tožilka dr. Katarina Bergant, vodja okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani.

Kakšna bo ta odločitev, lahko sklepamo na podlagi odgovora, ki ga je policija poslala Marku Bidovcu, enemu od več prijaviteljev omenjenega kaznivega dejanja. Med drugim so mu odgovorili, da je policija v celoti sledila usmeritvam državnega tožilstva: »Na osnovi strokovnega mnenja ODT Ljubljana, da kljub prepoznanim nekaterim zakonskim znakom sporne izjave/ravnanja še vedno ne izpolnjujejo vseh potrebnih elementov, da bi bila takšna ravnanja/izjave kazniva, je policija skladno z določbami 10. odstavka 148. člena ZKP, na okrožno državno tožilstvo posredovala poročilo.«

Pozivi k oboroženemu obračunu: Janševa televizija Nova24TV spodbujala nasilje in sovraštvo, pravi Akos

Z drugimi besedami, državno tožilstvo je policiji izrazilo mnenje, da v primeru sporne izjave ni dovolj znakov, da gre za kaznivo dejanje, nam pa vodja okrožnega državnega tožilstva sporoča, da še niso sprejeli ustrezne odločitve, ker še niso prejeli končnega akta policije, čeprav ga je ta že poslala. Poročilo policija pošlje v primerih, kadar ne napiše kazenske ovadbe.

Naj spomnimo: v sredo, 28. junija lani, je v oddajo Kdo vam laže?, ki jo vodi Boris Tomašič, poklical gledalec in med drugim izjavil: »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo na boj, da nazaj dobimo Slovenijo. Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tisti, ki ga nimamo, si bomo nabavili, da se obračunamo. /…/ Ker sila zahteva silo.«

Voditelj Boris Tomašič ga ni ustavil in se od njega ogradil, ampak je še sam zagrozil z nasilno zamenjavo oblasti: »Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli…«

Oddajo s sporno vsebino so večkrat ponavljali tudi v času poletnih počitnic, prav tako tudi oddaje, v katerih se je Tomašič sprenevedal, da niso pozivali k oboroženemu nasilju, ob tem pa vnovič prikazoval sporni posnetek.

Seveda tovrstnih pozivov na strankarski televiziji SDS ne bi smeli podcenjevati. Spomnimo se, kako je norveški skrajni desničarski terorist Breivik leta 2011 v nekaj urah postrelil 69 ljudi, pred tem pa jih z bombnim napadom umoril še osem. Oktobra lani je bila sredi Ljubljane napadena direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je za to dejanje okrivila tudi sovražni govor televizije Nova24TV.

Zoper televizijo pa je ukrepala Agencija za komunikacijska omrežje in storitve (AKOS), ki je prepoznala spodbujanje nasilja in sovraštva v oddaji Kdo vam laže? in ji novembra lani odredila umik oddaje v delu, ki predstavlja ugotovljeno kršitev, prav tako tega dela oddaje ne sme ponavljati na svojem programu.