veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tanja-1 Njena.si

Nič več šova Ljubezen po domače?

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo manipulira z anketo agencije Parsifal? Po Janševi anketi je razlika med SDS in Golobom veliko manjša kot pri anketi Planet TV

Deli na:
Kdo manipulira z anketo agencije Parsifal? Po Janševi anketi je razlika med SDS in Golobom veliko manjša kot pri anketi Planet TV

Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Planet TV in Siol sta pred dnevi objavila anketo agencije Parsifal, po kateri naj bi SDS Janeza Janše imela 31,9-odstotno podporo anketirancev, druga naj bi bila nastajajoča stranka Roberta Goloba (12,6 odstotka), takoj za njo pa SD Tanje Fajon (12 odstotkov).

Sledijo Levica Luke Mesca (9,1 odstotka) NSI Mateja Tonina (8,8 odstotka), LMŠ Marjana Šarca (4,8) in Povežimo Slovenijo (4,2 odstotka). Pod parlamentarnim pragom bi ostale Desus Ljuba Jasniča (3,3 odstotka), SNS Zmaga Jelinčiča (2,7 odstotka), Pirati (2,4 odstotka), SAB Alenke Bratušek (2,4 odstotka) in Naša dežela Aleksandre Pivec (2,1 odstotka). Ostale stranke so dobile nižjo podporo.

Ob upoštevanju tistih, ki so se izrekli, da ne bodo šli na volitve, ne vedo ali pa ne bi volili nobene od ponujenih strank, je razmerje seveda drugačno: SDS (20,7 odstotka), Golob (8,2), SD (7,8), Levica (5,9), NSI (5,7), LMŠ (3,1), PoS (2,7), Desus (2,2), SNS (1,8), SAB (1,5), Pirati (1,5), ND (1,4).

Anketo so opravili med 4. in 6. januarjem. Toda dva dni prej, 2. januarja, je premier Janez Janša na tviterju objavil anketo iste agencije »brez manipuliranja«, ki pa se po rezultatih bistveno razlikuje od tiste, ki so jo pozneje javno objavili.

Iz priložene tabele je razvidno, da je pri anketi, na kateri so spraševali tudi o podpori novih in nastajajočih strankah, razlika med SDS in Robertom Golobom bistveno manjša, medtem ko je razlika med Golobom in SD malo večja kot pri uradno objavljeni anketi.

Za SDS se je opredelilo 137 respondentov, Goloba 101, SD 78, Levico 41, NSI 32, LMŠ 27, Povežimo Slovenijo 20, SAB 14, ostale stranke so dobile manj kot deset glasov. Če to pretvorimo v odstotke, potem SDS dobi 18,75 odstotka, Golob 14 odstotkov, SD 10,8, Levica 5,7, NSI 4,4, LMŠ 3,75, Povežimo Slovenijo 2,7, SAB 1,9.Med opredeljenimi pa SDS dobi 28,42 odstotka, Golob 20,95, SD 16,18, Levica 8,5, NSI 6,6, LMŠ 5,6, PoS 4,1, SAB 2,9. Slednja bi ostala pred vrati parlamenta, podobno kot tudi vse ostale, vključno z Našo deželo Aleksandre Pivec.

Omenjena anketa ni bila javno objavljena drugje kot na tviter računu predsednika vlade Janeza Janše, ki je z njo polemiziral z anketo Mediane, ki jo je takrat objavila TV Slovenija, po njej pa je nastajajoča stranka Roberta Goloba prehitela SDS.

Zastavljata se dve vprašanji: zakaj omenjena anketa »brez manipuliranja« ni bila nikjer objavljena in kako je mogoče, da je dva dni pozneje anketa iste agencije dala drugačne rezultate, po katerih ima SDS veliko večjo prednost pred vsemi svojimi zasledovalci.

Po anketi, ki jo je objavil Janša, leva sredina dobi več kot 50 odstotkov, SDS z zavezniki pa manj kot 40. Po objavljeni anketi Planet TV pa SDS z zavezniki dobi 45 odstotkov, leva sredina pa manj kot 40. Če je bila prva, kot zatrjuje Janša, »brez manipuliranja«, ali je bila druga z »z manipuliranjem«?