Revija Reporter
Slovenija

Katoliški škofje pozdravljajo zaprtje trgovin ob nedeljah

STA

30. sep. 2020 12:56 Osveženo: 12:58 / 30. 9. 2020

Deli na:

Mercatorjev center v Šiški.

Primož Lavre

Katoliška cerkev je pozdravila sprejetje novele zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Spomnili so, da so skupaj z z drugimi krščanskimi cerkvami v Sloveniji pozvali poslance in stranke, da zaščitijo nedeljo kot dela prost dan ter trgovcem omogočijo, da nedelje preživijo z bližnjimi.

"S sprejemom omenjene novele so prav tako uresničili voljo državljanov in državljank, izraženo na referendumu leta 2003," so danes sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Že prejšnji teden so sicer najvišji predstavniki Katoliške cerkve, Evangeličanske cerkve, Srbske pravoslavne cerkve, Makedonske pravoslavne cerkve in Evangelijske binkoštne cerkve v skupni izjavi za javnost zapisali, da si slovenski kristjani že dve desetletji aktivno prizadevajo, da bi bila nedelja namenjena duhovnemu in verskemu življenju, preživljanju prostega časa v družini in s prijatelji ter počitku.

DZ je v torek sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tudi druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev.