Revija Reporter
Slovenija

Katedrala svobode danes popoldne sklicuje Veliko evropsko debato

Ivan Puc

20. mar. 2019 7:23 Osveženo: 7:25 / 20. 3. 2019

Deli na:

Katedrali svobode predseduje nekdanji predsednik ustavnega sodišča Peter Jambrek.

Bobo

Z nekaj zamude Katedrala Slovenije – Konvencija za nacionalni program, think tank Petra Jambreka in Dimitrija Rupla, drži obljubo: danes, 20. marca popoldne v Klubskem salonu Maxi pripravlja drugo razpravo.

Prva je januarja dražila z vprašanjem Ali Slovenija potrebuje novo stranko?, druga pa je naravnana na bližajoče se evropske volitve: tema je Velika evropska debata. Vodila jo bo nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, na njej pa bodo sodelovali Matej Avbelj, Ernest Petrič, Dimitrij Rupel, Žiga Turk in Lenart Škof. Slednji je sopredsednik ActTanka, ki je tudi soorganizator tribune.

Razpravo v Katedrali svobode prirejajo, ker so zaskrbljeni zaradi številnih in trajajočih nerešenih problemov sedanjega delovanja in bodočega razvoja, celo obstoja Evropske unije. Dobro je, da se o aktualnih izzivih v evropskih javnostih krešejo različna mnenja in da so objavljene številne programske ter institucionalne rešitve, saj Slovenija po prepričanju sklicateljev kot država pri tem zaostaja, v tej veliki evropski debati je skoraj ni.

Glavne poudarke iz debate bodo strnili v memorandum, ki ga bodo posredovali slovenski in širši evropski javnosti. Na spletni strani v objavljenem prispevku se Rupel med drugim dotika tudi Macronove pobude. Zavzema se za to, da bi se Vzhod organiziral na temelju vrednot sprave med Zahodom in Vzhodom, ne pa na podlagi vrednot zmagovalcev druge svetovne vojne.

Subsidiarnost, za katero pledira, pomeni, da mora za lokalne, narodne ali državne probleme veljati lokalna, narodne ali državna pristojnost; Evropa pa se mora zbrati, da bo znala čim bolje urejati evropske probleme, piše Rupel.