Revija Reporter
Slovenija

Katastrofa: Združena desnica bo lahko kandidirala samo v šestih volilnih enotah - zavrnili so jo tudi v Kranju

Igor Kršinar

6. maj. 2018 18:30 Osveženo: 11:47 / 07. 5. 2018

Deli na:

Trio adio? Aleš Primc, Angelca Likovič in Metka Zevnik

Primož Lavre

Potem ko je novomeška volilna komisija zavrnila kandidatno listo Kanglerjeve in Primčeve Združene desnice, se je enako zgodilo tudi v kranjski volilni enoti. Podobno kot v šesti ima Združena desnica v prvi volilni enoti na listi samo dve kandidatki.

V kranjski volilni enoti na listi Združene desnice nastopajo Pavel Rupar, Franci Kindlhofer, Marta Kogovšek, Janez Remškar, Metka Zevnik, Rajko Perčič in Janez Kunc, torej pet kandidatov in dve kandidatki. Žensk je torej manj kot 35 odstotkov, kot to določa zakon. Zevnikova in Kogovškova sicer nastopata vsaka v dveh okrajih, podobno kot Rupar in Remškar.

V novomeški volilni enoti pa na listi Združene desnice kandidirajo Aleš Primc, Marjan Rajk, Drago Stezinar, Ivana Zajc, Matjaž Lulik, Peter Hrastelj, Aleksandra Gregl in Bojan Simončič, torej sedem kandidatov in dve kandidatki. Obe nastopata vsaka v dveh okrajih, vendar na kandidatnem seznamu predstavljata manj kot 35 odstotkov.

V ostalih volilnih enotah imajo dovolj kandidatk, v vsaki po štiri. Aleš Primc sicer zanika navedbe novomeške volilne komisije, da imajo premalo kandidatk na listi, saj v enajstih volilnih okrajih ženske predstavljajo štiri, moški pa sedem, kar pomeni, da je ženski spol zastopan več kot 35 odstotkov. Toda poznavalci razmer dvomijo, da bo Združeni desnici uspelo s pritožbo na vrhovnem sodišču.

Če bosta obe volilni komisiji zavrnili listi Združene desnice, vsi omenjeni kandidati ne bodo mogli nastopiti na volitvah, še vedno pa bodo lahko kandidati Združene desnice v preostalih šestih volilnih enotah. Toda za vstop v parlament bodo morali v vsaki volilni enoti v povprečju zbrati najmanj 5,33 odstotka glasov, da bo to na državni ravni pomenilo štiri odstotke, kolikor znaša volilni prag.

Združena desnica ni edina, ki so ji zavrnili kandidatno listo. Enako se je zgodilo predvolilni koaliciji Janka Vebra in Francija Žnidaršiča, ki je v volilni enoti Celje kandidirala premalo moških kandidatov. Zavrnitev liste je za 24ur potrdil tudi Janko Veber.

Več o kandidatih in kandidatnih listah pišemo v ponedeljskovi tiskani izdaji Reporterja.