Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Karba spet v akciji

Deli na:

Dogovarjanje o nakupu oklepnikov patria je iz ozadja vodil takratni premier Janez Janša, operativno pa, po njegovem navodilu, Jože Zagožen, piše v današnjem Delu Dejan Karba. V SDS pravijo, da je glede na doslej ugotovljena in javno dostopna ter novinarju dobro znana nasprotna dejstva ta trditev žaljiva obdolžitev, ki je kazniva.

Dogovarjanje o nakupu oklepnikov patria je iz ozadja vodil takratni premier Janez Janša, operativno pa, po njegovem navodilu, Jože Zagožen, piše v današnjem Delu Dejan Karba. V SDS pravijo, da je glede na doslej ugotovljena in javno dostopna ter novinarju dobro znana nasprotna dejstva ta trditev žaljiva obdolžitev, ki je kazniva.

Delo se ob tem se sklicuje na elektronski sporočili, ki naj bi ju leta 2005 takratni zunanji svetovalec Patrie Wolfgang Riedl poslal takratnemu zastopniku Patrie za Slovenijo Reiju Niittynenu.

V elektronskem sporočilu, ki ga objavlja časopis, naj bi Riedl junija 2005 Niittynenu zapisal: "Dr. Z mi je zagotovil, da projekt skrbno nadzoruje in da on in PM zadevo obvladujeta." Novembra istega leta naj bi Riedl Niittynenu še zapisal: "Pravkar je poklical WW, ki se je sestal z dr. Z. Potem ko je dr. Z-ju posredoval tvojo prošnjo, je ta poklical PM-ja, ki mu je naročil, naj bo ta projekt zaupen in da naj zadevo vodi sam, ne da bi na zunaj vpletal PM-ja."

Pri tem naj bi po navedbah časopisa črka Z pomenila Jožeta Zagožna, črki PM pa takratnega premierja (prime minister) Janeza Janšo. V dokumentih, ki jih časopis hrani v uredništvu, naj bi se pojavila tudi oznaka AK, za katero pa na časopisu še raziskujejo, katero osebo bi lahko predstavljala.

Afera patria je izbruhnila potem, ko je finska televizija YLE pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2008 objavila oddajo, v kateri je novinar Magnus Berglund takratnega premiera Janeza Janšo obtožil, da je ob nakupu oklepnikov, ki jih je kupila Slovenija, prejel podkupnino.

Zaradi obtožbe je Janša zoper Berglunda vložil odškodninsko tožbo, vredno 1,5 milijona evrov. Odzvalo se je tudi slovensko tožilstvo, ki je zaradi žaljive obdolžitve na preiskovalni oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani podalo zahtevo za preiskavo.

V zvezi s primerom tako na Finskem kot v Sloveniji že ves čas poteka tudi kriminalistična preiskava, ki pa do zdaj ni pripeljala do konkretnih obtožnic.

Na članek v Delu se je že odzvala SDS:

Časnik Delo je v soboto, 30.1.2010, izpod peresa novinarja Dejana Karbe objavil vrsto citatov iz komunikacije med različnimi predstavniki, posredniki in lobisti finskega podjetja Patria, pospremljenih s komentarji, iz katerih naj bi izhajalo, da je v ozadju nakupov osemkolesnih oklepnikov Patria, še posebej pa pri izboru posrednika podjetja Rotis sodeloval takratni predsednik vlade Janez Janša, koristi od posla pa naj bi se stekle v stranko SDS. Uradnikom ministrice Kresalove, ki usmerjajo policijsko preiskavo v zadevi Patria, gre očitno zelo za nohte, sicer bi domnevne dokaze namesto novinarju Dela dostavljali tožilstvu, to pa bi lahko končno sprožilo ustrezne sodne postopke.

Predsednik SDS je tovrstne obtožbe že ob prejšnjih podobnih objavah zelo konkretno demantiral. Nikoli se o Patrii ni pogovarjal z nikomer, ki jih omenja Delo, niti s predstavniki, posredniki ali lobisti finske Patrie niti z dr. Zagožnom. Z nikomer od njih o tej zadevi ni komuniciral niti posredno. Dosedanja kriminalistična preiskava je ovrgla kot neresnične vrsto v citirani komunikaciji omenjenih domnevnih sestankov in kontaktov, ker se preprosto niso zgodili, Slovenska demokratska stranka pa je proti časniku Delo zaradi neresničnih in žaljivih obtožb, da se je denar od oklepniškega posla stekal v SDS, vložila tožbo. Ravno v teh dneh je končno stekel tudi sodni postopek proti obrekovalcem iz finske oddaje Resnica o Patrii.

Novinar Karba v trdilni obliki zapiše tudi naslednji stavek: »Kot je mogoče sklepati in verjeti verodostojnim dokumentom, s katerimi razpolagamo, je Janez Janša posel nedvoumno usmerjal iz ozadja.« V »verodostojnih« dokumentih, s katerimi operira novinar Karba, se različni lobisti in posredniki finske Patrie hvalisajo s svojimi zvezami in dokazano neobstoječimi kontakti in sestanki. V »verodostojnem« zapisniku s sestanka med dr. Jožetom Zagožnom in predstavniki podjetja pa je zapisano, da je dr. Zagožen sekretar SDS. O tem, kdo je bil ali je sekretar stranke, se je lahko takrat in se lahko danes vsakdo prepriča na javni spletni strani SDS. Glede na doslej ugotovljena in javno dostopna ter novinarju dobro znana nasprotna dejstva, je trditev g. Karbe, da je »Janez Janša posel nedvoumno usmerjal iz ozadja«, žaljiva obdolžitev, ki je kazniva.