Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

RTV Slovenija tone vse globlje v rdeče številke

Deli na:
RTV Slovenija tone vse globlje v rdeče številke

Foto: Primož Lavre

Novi generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli ni kos svoji funkciji: ta nacionalna ustanova je v prvih sedmih mesecih zabredla globoko v rdeče številke. V istem obdobju lani, ko jo je vodil Anton Guzej, pa so poslovali z dobičkom.

Finančno poročilo o poslovanju javnega zavoda RTV Slovenija v prvih sedmih mesecih letos je vse prej kot rožnato. Razkriva namreč, da je ta ustanova do konca julija ob 72,7 milijona evrih prihodkov in 74,2 milijona evrih odhodkov  naredila 1,5 milijona evrov minusa.

A izguba bi bila še nekajkrat višja (poslovni rezultat brez upoštevanja internih razmerij kaže dobrih deset milijonov evrov minusa), če novo vodstvo RTV Slovenija med finančnimi prihodki ne bi izkazalo prilivov od prodaja dela delnic Eutelsata. Iz finančnega poročila lahko razberemo, da je bilo v prvih sedmih mesecih letos med finančnimi prihodki kar 9,7 milijona evrov, lani v istem obdobju pa le 1,5 milijona evrov. 
 
Generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija smo zato povprašali, ali drži, da gre za sredstva, ki so bila pridobljena s prodajo dela delnic Eutelsata; ali ta denar na RTV Slovenija res porabljajo kar za sprotno poslovanje in kako to opravičuje? Filli se je konkretnim vprašanjem izognil in nam poslal naslednji odgovor: »Navedbe, ki izhajajo iz poslanih vprašanj, da je javni zavod RTV Slovenija ustvaril v prvih sedmih mesecih 10 milijonov izgube, ne držijo. Poslovanje javnega zavoda je v prvih sedmih mesecih boljše, kot je bilo načrtovano in se bistveno ne razlikuje od poslovanja v letu 2010. Dober poslovni izid, in to kljub splošni finančni krizi, ki se kaže tudi na manjših prihodkih iz naslova oglaševanja, je posledica izvajanja nenehnih racionalizacij pri poslovanju javnega zavoda ter sprejetih ukrepov za omejitev porabe, ki se izvajajo in se bodo izvajali vse do konca letošnjega leta. Računamo, da bomo poslovno leto končali v skladu z rebalansiranim načrtom, kar pomeni z izravnanimi prihodki in odhodki.« 
 
Po naših informacijah je Marku Filliju dovoljenje za to, da se izpadli prihodek od RTV prispevka (do tega je prišlo zaradi nespametnih potez vodstva, ker ni predvidelo možnosti, da bi na referendumu propadel novi zakon o RTV) nadomesti s prilivi od prodaje delnic Eutelsata, dal nadzorni svet, ki ga vodi Lenart Šetinc, a le pod pogojem, da se ob razrešitvi zapleta z RTV-prispevkom denar od prodanih delnic vrne spet v razvojna sredstva. S prejeto kupnino so tako med drugim na RTV Slovenija financirali tudi razvpiti dokumentarec  Mojce Pašek o Milanu Kučanu kot del programskega projekta ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve. 
 
A finančno poročilo ne potrjuje Fillijevo navedbe, da je bilo poslovanje boljše od načrtovanega in da se bistveno ne razlikuje od poslovanja lani. Nacionalna RTV je do konca julija ustvarila za 1,2 milijona evrov manj prihodkov od načrtovanih: teh pa bi bilo še za pet milijonov manj, kolikor znaša razlika med načrtovanimi in realiziranimi finančnimi prihodki.
 
RTV Slovenija je v prvih sedmih mesecih ustvarila samo devet milijonov evrov prihodkov od oglaševanja, kar je 2,5 milijona evrov pod načrtom. Za primerjavo: v enakem obdobju 2010, ko je to hišo vodil prejšnji generalni direktor Anton Guzej, so ustvarili 12,6 milijona evrov oglasnih prihodkov, RTV Slovenija pa tudi ni poslovala v rdečih številkah, ampak z dobičkom v višini 627 tisoč evrov.