Revija Reporter
Slovenija

Kanglerjev tožilec trdi, da mu Sova prisluškuje in da se je nanj spravila z »zavržnimi udbovskimi metodami«

M. M.

30. maj. 2019 9:04 Osveženo: 13:55 / 31. 5. 2019

Deli na:

»Na mene kot tožilca v zadevah Kangler se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavržnimi udbovskimi metodami,« je v prijavo o nezakoniti dejavnosti Sove zapisal mariborski tožilec, poroča Pop TV.

Tožilec, ki je leta 2015 od kolega prevzel zadeve zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, je komisiji za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami DZ (Knovs) podal prijavo zoper Sovo in predlagal, da se nad obveščevalno agencijo opravi nadzor.

Ko je zavrgel eno kazensko ovadbo proti Kanglerju in umaknil obtožni predlog, zaradi česar so postali prisluhi proti Kanglerju nezakoniti dokazi, naj bi mu obveščevalci Sove začeli prisluškovati in slediti, piše tožilec. »Enkrat je pač vsega dovolj in enkrat pač maske morajo pasti z obrazov in je treba reči bobu bob.«

Prijavo je Knovs obravnavala že na včerajšnji seji. Predsednik komisije Matej Tonin je za Pop TV povedal, da je Sovo prosil za odgovor, ali so bili zoper tega tožilca uporabljena prikrita preiskovalna sredstva. »Odgovor Sove smo dobili, a o tem odgovoru Sove tukaj ne moremo govoriti,« pravi Tonin. Tožilca bo komisija zaslišala naslednji teden.

Tožilec je v prijavi razkril, da mu je tožilski kolega s specializiranega državnega tožilstva dejal: »Sam mi je rekel, da me imajo gor in naj si pomagam, kakor vem in znam, saj sem tožilec.« Da u prisluškujejo, naj bi mu leta 2016 potrdil tudi tedanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Toninova komisija je aprila že obravnavala primer dveh verzij ene odredbe za izvajanje preiskovalnih ukrepov zoper Kanglerja. Dokumenta imata različni telefonski številki, drugačna sta tudi podpisa preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, s katerim naj bi imel Kangler konflikt še v času, ko je bil poslanec, Žirovnik pa visok funkcionar Sove.

Sodnik sicer zanika, da bi imel s Kanglerjem konflikte, Sova pa Knovsu ni hotela predati poročila o incidentu iz leta 2002. Marca letos, torej 17 let po dogodku, je Sova dokument celo označila za zaupen.