Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Celjani volijo župana: koprski scenarij in slovo večnega Bojana Šrota?

Deli na:
Celjani volijo župana: koprski scenarij in slovo večnega Bojana Šrota?

Bojan Šrot - Foto: Bobo

V prvem krogu lokalnih volitev je bilo izvoljenih 165 županov, za izvolitev preostalih 47 pa bo v nedeljo potekal drugi krog. Najbolj zanimiva tekma za župansko mesto se bo v knežjem mestu, kjer je župana Bojana Šrota po 24 letih vladanja v drugi krog spravil 33-letni arhitekt Matija Kovač, mestni svetnik Levice, ki nastopa z neodvisno kandidaturo.

Šrot je v prvem krogu prejel 46,86 odstotka glasov, Kovač pa 33,14 odstotka. Po odstotkih gre za ogromno razliko, po številu glasov pa za okoli 2200, zato je še vse odprto. Spomnimo se volitev v Kopru pred štirimi leti, ko je takratnega župana Borisa Popoviča v drugem krogu premagal sedanji župan Aleš Bržan. Popovič je takrat v prvem krogu prepričal 44,58 odstotka volivcev, Bržan pa 30,44 odstotka.

V drugem krogu je bila volilna udeležba veliko višja (v prvem je bila 58-odstotna, v drugem pa skoraj 66-odstotna) – in zgodil se je preobrat, tako da je Bržan zmagal s 50,03 odstotka glasov oziroma s 17 glasovi razlike. Prišlo je do ponovnega štetja, vendar rezultati niso spremenili zmagovalca. Bržan in Popovič sta se pomerila tudi na letošnjih volitvah, vendar je sedanji župan že v prvem krogu s 53,60 odstotka pometel z vsemi tekmeci, Popovič se je poslovil s 37,69 odstotka glasov.

Foto: Tomaž Črnej - Matija Kovač je v prvem krogu lokalnih volitev za župana Celja prejel 33,28 odstotka glasov

V štajerski metropoli se bosta pomerila ista tekmeca kot pred štirimi leti: sedanji župan Saša Arsenovič (36,69 odstotka) in nekdanji župan Franc Kangler (25,40 odstotka). Tokrat je med njima večja razlika kot leta 2018, ko je bila manj kot sedem odstotkov. V prvem krogu pa se je poslovil favorit največje vladne stranke Vojko Flis (20,29 odstotka), tako da bo največ odvisno od njegovih volivcev.

Verjeti je, da bodo volivci Gibanja Svoboda in levih strank podprli Arsenoviča, medtem ko lahko Kangler pričakuje glasove volivcev (drugih) desnih strank, ki pa jih je premalo. Denimo kandidat SDS, poslanec Dejan Kaloh, je v prvem krogu zbral 4,27 odstotka glasov, kandidat NSI Bernard Memon pa celo manj kot odstotek. Morda to nakazuje, kakšna bo nova koalicija v mestnem svetu, čeprav sta Kangler in Arsenovič na koncu dobro sodelovala.



Kranjskemu županu Matjažu Rakovcu (SD) je malo zmanjkalo do zmage v prvem krogu, saj je prejel 48,23 odstotka glasov, v drugem krogu pa ga bo tokrat izzval kandidat SDS, NSI in SLS Ivo Bajec (19,50 odstotka). Razlika med njima je najbrž prevelika za presenečenje, županov tekmec izpred štirih let Zoran Stevanović (18,75 odstotka) pa je tokrat izpadel v prvem krogu. Presenečenje pa je že bilo v Novi Gorici, kjer je kandidat Gibanja Svoboda Samo Turel (40,78 odstotka) že v prvem krogu premagal sedanjega župana Klemena Miklaviča (25,85 odstotka). V drugem krogu bo verjetno še bolj pometel s tekmecem.

Tudi v Murski Soboti ima kandidat SD Damjan Anželj (42,42 odstotka) prednost pred kandidatom SDS Andrejem Mešičem (32,38 odstotka), sploh ker računa še na glasove volivcev kandidata Gibanja Svoboda Mitje Horvata, ki je iz prvega kroga izpadel z 22,99 odstotka glasov. Precej izenačena pa sta tekmeca v Krškem, kjer trenutno vodi nekdanji poslanec SNS Dušan Šiško (24,61 odstotka) pred kriminalistom NPU Janezom Kerinom (19,75 odstotka), kar je manj kot 500 glasov razlike.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24