nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

kmetija Njena.si

POP TV razkril prvih 16 tekmovalcev Kmetije

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi korupcije večkrat obsojeni predsednik je ukinil protikorupcijsko komisijo

Deli na:
Zaradi korupcije večkrat obsojeni predsednik je ukinil protikorupcijsko komisijo

Filipinski predsednik Ferdinand "Bongbong" Marcos - Foto: Facebook/Bongbong Marcos

Novi filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši je danes s svojim prvim predsedniškim odlokom po zaprisegi ukinil predsedniško protikorupcijsko komisijo. Iz predsedniškega urada so sporočili, da je namen ukinitve "pravilno razporejanje javnih sredstev" in preprečevanje "podvajanja organov" v državi, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Predsedniška protikorupcijska komisija je pristojna za spremljanje in preiskovanje morebitnih korupcijskih kaznivih dejanj vlade. Komisija, ki jo je leta 2017 ustanovil nekdanji predsednik Rodrigo Duterte, da bi zajezil korupcijo v državnih institucijah in pri javnih uslužbencih na visokih položajih, je med letoma 2019 in 2020 preiskala več kot sto primerov, od česar jih je zaključila več kot 70.

Marcos mlajši, sin pokojnega diktatorja Ferdinanda Marcosa starejšega, je bil na položaj izvoljen maja. Kot navaja EFE, je bil novi predsednik osebno že večkrat obsojen zaradi davčnih kaznivih dejanj in korupcije.


Kritiki trenutnih filipinskih oblasti so zaskrbljeni glede prihodnost predsedniške komisije za dobro vlado, ki je bila ustanovljena leta 1986 po padcu vladavine Marcosa starejšega. Ta je bila ustanovljena z namenom izterjave nezakonitega premoženja, ki ga je družina Marcos nabrala med letoma 1965 in 1986, in je do sedaj izterjala približno 3,6 milijarde dolarjev.

Med volilno kampanjo je Marcos mlajši sicer dejal, da te komisije ne bo ukinil, temveč da si bo prizadeval, da bi ta nadaljevala s preiskovanjem, ne le primerov korupcije v družini Marcos, ampak vseh vpletenih v takšne ali drugačne škandale s podkupovanjem ali poneverbo, še navaja EFE.

Aktualni predsednik je v preteklosti branil zapuščino svojega očeta, pri čemer se je skliceval na zgodnjo obdobje gospodarske rasti in velika državna vlaganja. Obdobje izrednih razmer med letoma 1972 in 1981, ki je bilo zaznamovano z visoko stopnjo korupcije, cenzuro, državnim nasiljem, umori in mučenji, je upravičeval, češ da je šlo za nujen korak za reševanje države pred islamskimi in komunističnimi uporniki.