Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi korupcije večkrat obsojeni predsednik je ukinil protikorupcijsko komisijo

Deli na:
Zaradi korupcije večkrat obsojeni predsednik je ukinil protikorupcijsko komisijo

Filipinski predsednik Ferdinand "Bongbong" Marcos - Foto: Facebook/Bongbong Marcos

Novi filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši je danes s svojim prvim predsedniškim odlokom po zaprisegi ukinil predsedniško protikorupcijsko komisijo. Iz predsedniškega urada so sporočili, da je namen ukinitve "pravilno razporejanje javnih sredstev" in preprečevanje "podvajanja organov" v državi, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Predsedniška protikorupcijska komisija je pristojna za spremljanje in preiskovanje morebitnih korupcijskih kaznivih dejanj vlade. Komisija, ki jo je leta 2017 ustanovil nekdanji predsednik Rodrigo Duterte, da bi zajezil korupcijo v državnih institucijah in pri javnih uslužbencih na visokih položajih, je med letoma 2019 in 2020 preiskala več kot sto primerov, od česar jih je zaključila več kot 70.

Marcos mlajši, sin pokojnega diktatorja Ferdinanda Marcosa starejšega, je bil na položaj izvoljen maja. Kot navaja EFE, je bil novi predsednik osebno že večkrat obsojen zaradi davčnih kaznivih dejanj in korupcije.


Kritiki trenutnih filipinskih oblasti so zaskrbljeni glede prihodnost predsedniške komisije za dobro vlado, ki je bila ustanovljena leta 1986 po padcu vladavine Marcosa starejšega. Ta je bila ustanovljena z namenom izterjave nezakonitega premoženja, ki ga je družina Marcos nabrala med letoma 1965 in 1986, in je do sedaj izterjala približno 3,6 milijarde dolarjev.

Med volilno kampanjo je Marcos mlajši sicer dejal, da te komisije ne bo ukinil, temveč da si bo prizadeval, da bi ta nadaljevala s preiskovanjem, ne le primerov korupcije v družini Marcos, ampak vseh vpletenih v takšne ali drugačne škandale s podkupovanjem ali poneverbo, še navaja EFE.

Aktualni predsednik je v preteklosti branil zapuščino svojega očeta, pri čemer se je skliceval na zgodnjo obdobje gospodarske rasti in velika državna vlaganja. Obdobje izrednih razmer med letoma 1972 in 1981, ki je bilo zaznamovano z visoko stopnjo korupcije, cenzuro, državnim nasiljem, umori in mučenji, je upravičeval, češ da je šlo za nujen korak za reševanje države pred islamskimi in komunističnimi uporniki.