nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kanclerka Angela Merkel podprla Janeza Janšo

Deli na:
Kanclerka Angela Merkel podprla Janeza Janšo

Predsedniku SDS Janezu Janši so izrazili podporo številni predsedniki vlad iz članic EU, še posebej odločno pa ga je podprla nemška zvezna kanclerka in predsednica stranke CDU Angela Merkel, ki je poudarila: "Janeza Janšo prav posebej podpiram. Želim si, da bi bil uspešen v volilni kampanji. Janez Janša je popeljal Slovenijo v evro-območje in je velik Evropejec, zato mu želim veliko uspeha in energije v volilni kampanji."

Predsedniku SDS Janezu Janši so izrazili podporo številni predsedniki vlad iz članic EU, še posebej odločno pa ga je podprla nemška zvezna kanclerka in predsednica stranke CDU Angela Merkel, ki je po bilateralnem pogovoru z njim v izjavi za EPP TV poudarila: "Janeza Janšo prav posebej podpiram. Želim si, da bi bil uspešen v volilni kampanji. Janez Janša je popeljal Slovenijo v evro-območje in je velik Evropejec, zato mu želim veliko uspeha in energije v volilni kampanji."

SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši so podporo izrazili tudi številni drugi evropski politiki, med njimi predsedniki najpomembnejših odborov ter vodje najštevilčnejših delegacij v Evropskem parlamentu.  SDS sta podprla tudi tudi Joseph Daul, vodja najmočnejše delegacije (ELS) v Evropskem parlamentu ter avstrijski vicekancler Michael Spindelegger.

Evropska ljudska stranka je sicer daleč najmočnejša politična sila v Evropi. V Evropskem svetu je trenutno kar 17 od 27 članov iz vrst EPP: Nicolas SARKOZY (Francija), Angela MERKEL (Nemčija), Jean-Claude JUNCKER (Luksemburg), Emil BOC (Romunija), Fredrik REINFELDT (Švedska), Yves LETERME (Belgija), Viktor ORBÁN (Madžarska), Enda KENNY (Irska), Donald TUSK (Poljska), Silvio BERLUSCONI (Italija), Valdis DOMBROVSKIS (Latvija), Boyko BORISOV (Bolgarija), Lawrence GONZI (Malta), Andrius KUBILIUS (Litva), Iveta RADIČOVÁ (Slovaška), Jyrki KATAINEN (Finska) in Pedro PASSOS COELHO (Portugalska). ELS pripadajo tudi vsi trije predsedniki najvišjih EU institucij (predsednik Evropskega sveta Herman VAN ROMPUY, predsednik evropske komisije José Manuel BAROSSO in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy BUZEK), vodja evroskupine ter največ evropskih komisarjev.

Predsednik SDS Janez Janša je na nedavnem vrhu Evropske ljudske stranke predsednike vlad in strank seznanil z razmerami v Sloveniji pred decembrskimi predčasnimi volitvami in s programom, ki ga je SDS pripravila za ponovni razvojni zagon Slovenije, za gospodarsko rast, nova delovna mesta in pravičnost. Vrh je enotno podprl prizadevanja SDS, ki jo velika večina v EU vidi kot ključno silo evropskih vrednot, stabilnosti in bodočega napredka v Sloveniji.

Slovenija ni samo del skupnega evropskega trga in evroobmočja, ampak je tudi del evropskega političnega prostora, s katerim delimo številne enake ali podobne vrednote. Stranka, ki ima dobre povezave v evropskem političnem prostoru in zastopstvo v Evropskem parlamentu, lahko evropski politični prostor sooblikuje, bistveno več pa lahko naredi v evropskih institucijah za koristi svoje države. SDS pripada Evropski Ljudski stranki, najmočnejši politični skupini v Evropi. Ta povezava je Sloveniji zelo koristila v času, ko je naša država leta 2008 uspešno vodila EU, zelo koristna pa je lahko tudi v prihodnjih letih, ko bo morala Slovenija reševati doma nakopičene gospodarske in socialne probleme. Evropska politika pozorno spremlja dogajanja v Sloveniji v času pred volitvami ter se opredeljuje.