Revija Reporter
Slovenija

Kako so si obsojenci v "tajkunskem" zaporu na Puščavi začeli graditi žar

Nenad Glücks
5.687

27. jun. 2021 6:32 Osveženo: 11:57 / 31. 7. 2023

Deli na:

Mateja Raščana, lastnika in grobarja medijske družbe Delo Revije, smo pred dvema letoma posneli ob prostem izhodu v Mokronogu.

Primož Lavre

Od Uprava za kazenske sankcije (Ursiksa) smo prosili pojasnila, kdo je na območju zapora Puščava dovolil zidavo večjega žar kamina in kdo je dal idejo za to.

Prav tako, ali drži, da pravila v zaporu ne dopuščajo lepljenja fototapet in zakaj je Raščan izjema. Kdo je to dopustil. Zakaj imata Boško Šrot in Matej Raščan največ nagradnega dopusta med obsojenci na Puščavi? Koliko dni nagradnega dopusta sta imela v letih 2019, 2020 in 2021? Zakaj si lahko onadva sama odrejata, kaj in kdaj bosta delala? Zakaj tako razlikovanje pri obravnavi obsojencev?

Tajkunski privilegiji v zaporu na Puščavi: zasebni kuhar, dopustovanje in pikniki z žarom

Glede žar kamina na Ursiksu pravijo, da so obsojenci v sklopu hišnih del obnovili propadajoči zidan objekt, ki je bil namenjen za peko kostanja, za srečanja s svojci in med oddelki zavoda. »Tovrstna oblika vključevanja v skupinske oblike dela se je izvajala tudi v preteklosti in se je izkazala za zelo pozitivno tudi s strani obsojencev kakor tudi njihovih svojcev.« Dodali so, da je na odprtem oddelku Puščava v skladu s hišnim redom zapora na Dobu dovoljena tudi priprava hrane v kuhinji obsojencev.



Konkretnih podatkov o dopustu nam niso poslali, pač pa, da lahko direktor zavoda glede na zakon o izvrševanju kazenskih sankcij obsojencem »za aktivno prizadevanje in doseganje uspehov pri izpolnjevanju osebnega načrta ter spoštovanju hišnega reda podeli med drugimi ugodnostmi tudi do sedem dni neplačanega letnega dopusta ali letnega počitka«.

V skladu z omenjenim zakonom se obsojence razporedi na delo glede na njihove duševne in telesne sposobnosti ter možnosti zavoda. V okviru možnosti zavoda se pri razporeditvi na delo upoštevajo tudi želje obsojencev. Večina obsojencev v odprtem oddelku Puščava je pri delu samoiniciativna, delovna in skrbna, s svojim delom poskrbijo, da je oddelek urejen.

Žar, ki si ga v zaporu na Puščavu gradijo zaporniki

Reporter

»Obsojenca je izven delovnega časa dovoljeno zaposliti največ dve uri na dan z deli, ki so potrebna, da se ohrani čistoča in red za normalno življenje v zavodu.« In kaj konkretno delajo? Razporejeni so na hišna dela in delovno terapijo. Delovni čas je med 7. in 15. uro, delo jim je odrejeno s strani zaposlenih v oddelku.

Pri tem pa »zavod sledi tudi pozitivnim predlogom vseh obsojencev, da se stvari, ki so dotrajane, potrebne obnove, obnovijo in nadomestijo, v kolikor je to možno glede na finančne možnosti zavoda, vrsto in obseg del.« Glede fototapete so obrazložili, da je po hišnem redu obsojencem dovoljeno, da imajo predmete, ki so v skladu s 77. členom pravilnika o izvrševanju kazni in hišnim redom, a na lastno odgovornost.

Raščan: nič ne drži

Govorili smo z Raščanom, ki nam je zgolj na kratko dejal, da ne uživa nobenih privilegijev, pač pa si je ves dopust prislužil z vztrajnim delom. Med drugim so recimo nekaj mesecev obnavljali propadajočo škarpo. Rad dela, saj čas hitreje mine. Dela si ne odrejaš sam, pač pa lahko kvečjemu kaj predlagaš. Glede žar kamina je tudi on povedal, da je bila tam letna lopa, kjer so pekli kostanj, vendar je vse propadalo. Zato so se odločili za prenovo. Ne pomeni pa, da bodo zdaj tam pekli odojke. Eden od naših virov nam je sicer razložil, da je morda za informacijami, ki smo jih pridobili, tudi nevoščljivost tistih obsojencev, ki se jim ne da delati. Zavidali naj bi obsojencem, ki si z delom prislužijo kaj več.