Donald Trump, Melania Trump, Barron Trump Svet24.si

Melania Trump v skrbeh za sina Barrona

zebra Svet24.si

VIDEO: Po ulicah Seula divjala pobegla zebra

miha-šalehar Necenzurirano

Zakaj imamo Magno raje kot Miho Šaleharja ...

kardinal franc rode bobo Reporter.si

Uporniški pater Roblek razkriva grehe kardinala ...

slovenija trening mm Ekipa24.si

Fantastični prizori s treninga! To, kar je ...

ursa bogataj sprejem 2 Njena.si

Olimpijska prvakinja Urša Bogataj bo postala ...

klinec Ekipa24.si

Kakšna drama! Ema Klinec do zadnjega trepetala za...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako je Janša izdal Pučnika: SDS zlorablja Pučnikovo ime

Deli na:
Kako je Janša izdal Pučnika: SDS zlorablja Pučnikovo ime

Janez Janša si prisvaja dediščino Jožeta Pučnika - Foto: Primož Lavre

Proti Pučnikovi volji so spremenili ime stranke in izbrisali socialdemokratsko dediščino. Ob obletnici smrti velikega Slovenca smo se pogovarjali z nekaterimi njegovimi takratnimi političnimi sodelavci.

Jože Pučnik je bil odprt, zmeren, demokratičen in spravljiv, Janez Janša pa je avtokrat, radikalen in maščevalen. Medtem ko se je Pučnik družil z evropskimi socialdemokrati, se Janša brati s skrajno desnico.

Na predvolilnih plakatih je bil Pučnik v družbi evropskih socialdemokratov: nemškega Willyja Brandta, avstrijskega Franza Wranitzkega, francoskega Francoisa Mitteranda, italijanskega Bettina Craxija, švedskega Olafa Palmeja in španskega Felipeja Gonzalesa. Socialdemokratska stranka pa se je med drugim zavzemala za legalizacijo prostitucije in za delavsko samoupravljanje.

Pučnik je vstopil v vlado Janeza Drnovška in se pogovarjal o združitvi s SDP. Ko je izgubil volitve, se je odločil za odstop, stranko pa je prepustil Janezu Janši, ki jo zdaj vodi že 29. leto. Ivo Hvalica je prepričan, da Janša ni bil intimna Pučnikova izbira za naslednika.

Politika si tudi nista bila tako blizu, kot skušajo prikazati v SDS. Hvalica nam je zaupal svoje spomine iz poslanske klopi, kjer sta skupaj sedela s Pučnikom. Ta se je večkrat razburjal nad Janšo, ker ga ni obveščal o pomembnih zadevah. Kaj mu je rekel Pučnik po likvidaciji na celjskem kongresu?


Pučnik je tudi nasprotoval spremembi imena Socialdemokratske stranke v Slovensko demokratsko stranko, zato so ime stranke spremenili šele osem mesecev po njegovi smrti. Pri tem pa je dvolično vlogo odigral Milan Zver, ki je sedem let prej napisal knjigo 100 let socialdemokracije.

Toda za časa Pučnikovega življenja se je SDS poslovila od Socialistične internacionale in vstopila v Evropsko ljudsko stranko. Kako je na to gledal Pučnik, nam je poleg Hvalice zaupal tudi Erik Modic, ki je bil glavni tajnik stranke in nato sekretar poslanske skupine.

Erik Modic in Andrej Žorž sta bila tudi Pučnikova osebna prijatelja, ki sta se z njim družila tudi v zasebnem življenju. Prvi je zapustil SDS po preimenovanju stranke, drugi pa že takrat, ko je stranko prevzel Janša. Oba sta nam zaupala, kakšen človek je bil v resnici Pučnik.

Zakaj Janša ni upravičen, da se predstavlja za Pučnikovega dediča. Kako naši sogovorniki gledajo na njegovo druženje s skrajno desnico in avtoritarno vladanje.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24