mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako Evropa vidi skozi njegove laži

Deli na:
Kako Janša Goloba blati pred Evropo  - in kako Evropa vidi skozi njegove laži

Robert Golob in Janez Janša - Foto: Bobo

Nekdanja vladajoča stranka SDS skuša predsednika vlade Roberta Goloba v mednarodni skupnosti očrniti z lažmi, da je menda Putinov privesek v Sloveniji, čeprav je Gibanje Svoboda ostro obsodilo rusko agresijo na Ukrajino in podprlo sankcije proti Rusiji.

Tako je na volilni dan Evropska ljudska stranka, katere članica je tudi SDS, izrazila zaskrbljenost nad možnim Putinovim vplivanjem na slovenske volitve. Kmalu se je izkazalo, od kod njihova skrb. Okoli treh popoldne, ko so volilni štabi dobili začasne rezultate vzporednih volitev, ki so kazali močno zmago Gibanja Svobode, je takratni premier in prvak SDS Janez Janša spustil nekaj tvitov. »V Sloveniji je močno prorusko omrežje z izjemno medijsko, finančno in politično močjo. To omrežje pred vsakimi volitvami ustanovi novo stranko. Tokrat se imenuje Gibanje Svoboda,« je med drugim tvitnil.

Predsedniku Robertu Golobu je očital povezave z bivšim predsednikom Milanom Kučanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki ju je ruski vladar Putin odlikoval, kot proruske je označil tudi podpredsednico Gibanja Svobode Marto Kos, generalnega državnega tožilca Draga Šketo, celo vodjo sindikata taksistov Dejana Jefima.

Janša je seveda zamolčal, da je leta 2007 njegova, torej prva Janševa vlada prodala večinski delež v Slovenski industriji jekla (SIJ) ruskemu oligarhu Andreju Zubickemu.

Seveda je zamolčal, da je leta 2007 njegova, torej prva Janševa vlada prodala večinski delež v Slovenski industriji jekla (SIJ) ruskemu oligarhu Andreju Zubickemu, za katerega je portal strankarske televizije Nova24TV ob ruski agresiji na Ukrajino zapisal, da njegovo podjetje izdeluje vojaško opremo za rusko vojsko.

Ko je Golob prevzel vlado, jo je oblatil še evropski poslanec Milan Zver, ki je na internem srečanju poslanske skupine Evropske ljudske stranke lagal o povezavah nove vlade s Putinom: »Gibanje Svoboda je ekstremno leva stranka. Vodja tega gibanja Golob je energetski oligarh ali tajkun in bo pod močnim vplivom teh gospodarskih in drugih lobijev. Tisto, česar se mi bojimo, je, da bo tudi pod vplivom Rusije. Gre za prokremeljsko vlado.«

Zverove laži so zmotile Ljudmilo Novak, ki je kolegom povedala, da je vsa slovenska politika proti vojni v Ukrajini, proti Putinu in da ni dostojno, da SDS krivdo za poraz na volitvah vali na Putina: »Vlada je naredila veliko dobrih potez. Imamo dobro gospodarsko rast in nizko brezposelnost, vendar žal ljudje ne želijo takšnega vladanja, kot ga kaže Janez Janša.«

Njegove laži se nadaljujejo tudi v strankarskem tedniku Demokracija, kjer so na naslovnici med Putinovimi trojanskimi konji označili tudi premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon ter zapisali, da Golobova vlada Slovenijo obrača v prorusko smer. Za SDS ponavljajo še v tedniku Domovina, povezanim z NSI: »Slovenija se obrača proti Moskvi.«

Kako proruska je v resnici Golobova vlada, smo se lahko prepričali prejšnji teden, ko je vlakovna kompozicija v Ukrajino odpeljala oklepnike z gosenicami BVP M-80A, ki jih Slovenska vojska ne potrebuje več. Resda je bila pošiljka dogovorjena na mednarodni ravni in v času prejšnje vlade, toda če bi Golob res bil Putinov trojanski konj, bi jo zagotovo ustavil.

Novi premier se je tudi na Svetu EU v Bruslju v skladu z dogovorom v državnem zboru zavzel za to, da Ukrajina in Moldavija dobita status kandidatk za članstvo v EU, ob tem pa je podoben status predlagal še za BIH. Na virtualnem srečanju se je pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu zagotovil nadaljnjo podporo slovenske vlade. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je po pogovoru z ukrajinskim resornim kolegom Dmitrom Kulebo napovedala obisk v Kijevu.

Golob se je sicer že takoj ob začetku ruske agresije na Ukrajino postavil na stran napadene države, in ne agresorke, kot poskušajo prikazati v SDS.

Golob se je sicer že takoj ob začetku ruske agresije na Ukrajino postavil na stran napadene države, in ne agresorke, kot poskušajo prikazati v SDS. Prav tako se je na ukrajinsko stran postavila velika večina levega intelektualnega kroga. Nekdanji politik Gregor Golobič je denimo v nedavnem intervjuju za TV Slovenija ukrajinski odpor zoper rusko agresijo primerjal s partizanskim bojem proti nemškim okupatorjem.

Svetovno znani filozof Slavoj Žižek, ki je pred volitvami podprl Levico, pa je v kolumni za Guardian podprl močnejši Nato, a ne kot podaljšek ameriške politike, ter pribil: »Tisti, ki ne nedvoumno podpira Ukrajine, ne more biti levičar. Biti levičar, ki 'kaže razumevanje' za Rusijo, je kot biti eden od tistih levičarjev, ki so, tik preden je Nemčija napadla Sovjetsko zvezo, resno jemali nemško 'protiimperialistično' retoriko, namenjeno Združenemu kraljestvu, ter so se v nemški vojni s Francijo in Združenim kraljestvom zavzemali za nevtralnost.«

V vrhu EU nihče ne verjame, da bi bila Golobova vlada satelit Putina, nasprotno, veselijo se, ker slovenska vlada ni več privesek madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki pa dejansko velja za Putinovega zaveznika v EU.