avstrija, covid, koronavirus Svet24.si

Necepljeni bodo deležni novih omejitev, morda jih...

rust, alec-baldwin Svet24.si

Baldwin pograbil pištolo, jo uperil proti kameri,...

nakup avtomobila Svet24.si

Skrite pasti ob nakupu avtomobila na lizing

rajko pirnat pl2 Reporter.si

Pirnat: SDS ima diktatorska nagnjenja - to je ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

Brandon Lee- foto 3 Odkrito.si

28-letnika ubili med snemanjem filma

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

Kakšno manipulacijo si je privoščil Janša: fotografijo divjanja navijačev iz leta 2009 je prikazal kot nasilje na včerajšnjem protestu

Deli na:
Kakšno manipulacijo si je privoščil Janša: fotografijo divjanja navijačev iz leta 2009 je prikazal kot nasilje na včerajšnjem protestu

Foto: Zajem zaslonske slike

»Res žalostno, da imajo nasilneži, ki že cel popoldan ovirajo promet ter motijo Ljubljančane, javno podporo ljubljanskega župana,« je med včerajšnjimi protesti proti PCT tvitnil premier Janez Janša. K tvitu je prilepil fotografijo spopada med policisti in domnevnimi protestniki.

Budni twitter detektivi so hitro odkrili en velik problem v Janševem tvitu. Fotografija, ki jo je premier priložil kot dokaz nasilja protestnikov, ni bila posneta med včerajšnjim protestom, niti niso na njej protestniki proti PCT, cepljenju, maskam in še čemu.

Gre za fotografijo spopada med pripadniki navijačev Olimpije Green Dragons in policisti, ki jo je fotograf Blaž Samec že leta 2009 posnel na ljubljanski tržnici. Fotografijo sta leta 2014 objavila Delo in Slovenske novice, ki sta poročala o sojenju zaradi divjanja navijačev. Oba članka s fotografijo sta še danes dostopna na spletu.

Čeprav je bil Janša deležen številnih opozoril, da gre za 12 let staro fotografijo, tvita in posnetka sprva ni umaknil. To je storil šele naslednji dan, ko so se kritike njegovega tvita množile.

Isto fotografijo je sicer že en dan prej na twitterju objavil generalni direktor policije Anton Olaj, ki jo je prilepil k pozivu k zaščiti policistov, ki zagotavljajo javni red ob varovanju shodov – res pa Olaj ni namignil, da gre za posnetek aktualnih protestov in nasilja nad policisti. Olaj se je po opozorilih, da gre za staro fotografijo, "pokesal".

S »sposojanjem« fotografij na spletu je imel Janša v preteklosti že težave. Poleti je denimo brez navedbe vira poobjavil fotografijo sestanka Luke Mesca in Bineta Kordeža, ki jo je posnel Reporterjev fotograf Primož Lavre.

Loading...