Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj se dogaja z več kot sto milijonov evrov vrednim projektom nove stavbe policije in MNZ

Deli na:
Kaj se dogaja z več kot sto milijonov evrov vrednim projektom nove stavbe policije in MNZ

DSU, MNZ, Litostroj - Foto: DSU

Družba za svetovanje in upravljanje (DSU) se je v izjavi za javnost odzvala na pisanje portala Necenzurirano, ki je med drugim poročal, da naj bi bili največji posli za novo poslopje policije in notranjega ministrstva Litostroj-jug že razdeljeni. DSU očitke kategorično zavrača, vlada ima možnost projekt ustaviti, ko se bo seznanila z dokumentacijo.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je po poročanju spletnega portala odredila izredno revizijo projekta izgradnje novih prostorov za notranje ministrstvo in policijo na območju Litostroja v Ljubljani. Pogodbo o zagotavljanju poslovnih prostorov je z DSU podpisal predhodnik Bobnarjeve Aleš Hojs.

Na portalu Necenzurirano so med ostalim napisali, da je DSU januarja letos "po vrsti zapletov in popravkov razpisne dokumentacije" za izdelavo projektne dokumentacije izbrala mariborsko podjetje Plan B. Pri tem so potencialni interesenti v postopku javnega naročila opozarjali na več spornih pogojev, ki naj bi omejevali konkurenco, je zapisal portal. DSU je odgovoril, da je bil izvajalec izbran v postopku javnega naročila, ki je bil izveden zakonito, med samim postopkom pa ni bil vložen noben zahtevek za njegovo revizijo.

DSU je nadalje poudaril, da je pristojnost izbire gradbenega izvajalca na strani najemnika, torej notranjega ministrstva. Zato kategorično zanikajo navedbe, da naj bi bili že vnaprej dogovorjeni z družbo GIC Gradnje. Za obstoj te družbe sploh niso vedeli, so odgovorili na informacije portala, da naj bi bilo omenjeno podjetje favorit za posel.

Foto: DSU - DSU, MNZ, Litostroj

Kot neutemeljene zavračajo tudi navedbe, da naj bi na podizvajalca Plan B pritiskali naj kljub dopustom in odsotnosti sodelavcev pohiti in čim prej konča z delom na dokumentaciji. "DSU nima nikakršnega poslovnega interesa za prehitevanje časovnice," so zapisali. Dodali so, da bo izdelana in strokovno usklajena projektna dokumentacija za izvedbo gradnje šla v potrditev vladi, ki jo lahko po svoji volji tudi zadrži in projekt ustavi.



Zavrnili so tudi namigovanja glede zmede pri oceni vrednosti projekta. Predračunska vrednost celotnega projekta je 142 milijonov evrov, zneska 160 in 169 milijonov evrov, ki se pojavljata v članku na portalu, pa sta po oceni DSU verjetno povzeta iz vladnega gradiva in se nanašata na simulacije, koliko bi izvedba projekta stala, če bi država investicijo financirala neposredno iz državnega proračuna.

DSU je za konec pojasnila, da so strokovne službe notranjega ministrstva sodelovale v vseh fazah postopkov priprave projektne dokumentacije, ki je tudi šla čez vse zakonsko predpisane postopke na vladi. Vse morebitne nadzorne aktivnosti notranjega ministrstva razumejo kot dokaz potrebne skrbnosti ministrstva.

Glede na navedeno poudarjajo, da v celoti zavračajo očitke portala glede netransparentnosti in protipravnega ravnanja.