Revija Reporter
Slovenija

Kaj pomenijo tri Bavčarjeve šifre na seznamu udba.net

Igor Kršinar

5. feb. 2018 14:34 Osveženo: 14:35 / 05. 2. 2018

Deli na:

Igor Bavčar se je kot odgovorni urednik Tribune boril proti »buržuazni sodrgi«, njegova šifra na udba.net pa pomeni, da je bil uslužbenec SDV.

»Proletarci vseh dežel, združimo se! Naj živi revolucija proletariata!« je februarja 1978 zapisal takratni odgovorni urednik Tribune Igor Bavčar. »Naj živi proletarska revolucija, dol z buržuazijo, dol z Videlo in argentinsko buržuazno sodrgo«, je zapisal maja istega leta. »Naj živi delavsko samoupravljanje« pa aprila in maja 1979. Danes je v zaporu zaradi pranja denarja, potem ko je s tajkunskim prevzemom popolnoma uničil nekdaj uspešno gospodarsko družbo Istrabenz. Bavčar je postal »buržuazna sodrga«, zoper katero se je boril kot odgovorni urednik Tribune.

Konec osemdesetih je zaslovel kot predsednik Odbora za varstvo človekovih pravic, ki je ob aretaciji četverice (Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasič, Franci Zavrl) dvignil na noge Slovenijo in zrušil komunistični režim. Nato je postal notranji minister osamosvojitvene (Demosove) vlade, potem je prestopil v LDS in postal minister za evropske zadeve, nazadnje pa predsednik uprave Istrabenza. V zadnjem obdobju smo ga velikokrat videli v družbi s starim prijateljem Janezom Janšo.

Malo je znano, kaj je Bavčar počel po odhodu s Tribune in do Odbora za varstvo človekovih pravic. Uradno je bil zaposlen kot uslužbenec RSNZ, toda na udba.net so pri njem ob zapisu dosje SDV navedene šifre 0056149, 0060000 in 0013588. Prva je oznaka za registriranega sodelavca SDV, druga za uslužbenca SDV, tretja za posebne vire SDV. Mnogi nekdanji miličniki niso na udba.net, kar pomeni, da niso bili uslužbenci SDV. Šifro 60000 ima med drugim tudi predsednik društva kriminalistov Jakob Demšar, ki se je prejšnji teden spravil na sporni kredit SDS. Zanimivo pa je, da ta številka pri Bavčarju SDS ni nikoli motila.