sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj pomanjkanje nabojev, še po vojaškem pasulju ni zadišalo

Deli na:
Kaj pomanjkanje nabojev, še po vojaškem pasulju ni zadišalo

Foto: Boris Cipot

Pred 13. leti so radgonski sejmarji pripravili prvi sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja. Izredno modra poteza, kajti marca naslednjega leta je bila Slovenija kot polnopravna članica sprejeta v Nato in nato še v EU.

Ob statusu varne države je naša država sprejela tudi obveze, kar se sestava in opremljenosti slovenske vojske tiče. In sejmi Sobra so v Gornjo Radgono privabljali domača in tuja podjetja s področja oboroževalne industrije, slovenska vojska in vsi ostali deli obrambnega sistema pa so se na sejmih lahko pohvalili z novo oborožitvijo, opremo in sredstvi, ob enem pa simbolizirali povezanost v združeni Evropi in vsestranski pomen zavezništva mlade države v strukturah Nato in EU.

Globalna kriza in huda recesija, v katero je padla Slovenija, so se krepko oklestile proračun ministrstva za obrambo, posledično tudi Slovenske vojske in drugih segmentov obrambnega sistema Slovenije. Ko ni denarja za sodobno oborožitev, ko ni denarja za normalne plače poklicnega sestava vojske, tudi tovrstne sejemske prireditve ne dosegajo pravega namena. Prišli smo do dna, ko so skladišča rezerv municije prazna, ko se zavestno kršijo zaveze Natu o sestavu in oborožitvi, ko se s skrajnimi napori zapolnjuje kadrovski sestav enot, namenjenih za mirovne operacije, v katerih sodeluje slovenska vojska.

Da si zaslužijo kak evro več je morda prešinilo odgovorne v Cerarjevi vladi, ko se je Slovenija soočila z vso brutalnostjo migrantske krize in je preko naše države prešlo več kot pol milijona ilegalnih migrantov, da so v zagotavljanje varnosti vpoklicali tudi pripadnike slovenske vojske. Sprememba v klimi je bila dobrodošla tudi za radgonske organizatorje sejmov, da so se po šestletnem premoru vnovič odločili za organizacijo Sobre. Na sejmu se predstavlja sto razstavljalcev iz desetih držav. Največ razstavnega prostora zaseda Slovenska vojska z razstavo svoje oborožitve in tehnike vseh rodov. Prisotna je Uprava RS za zaščito in reševanje, gasilci in Policija, vsi v duhu slogana letošnje Sobre Zavezništvo zaupanja, ki jih je krasilo lani ob migrantski krizi in ob naravnih nesrečah, ki so doletele Slovenijo.

Sejmu je popotnico izrekla ministrica za obrambo Andreja Katič. Glede na realnost razmer v obrambnem sektorju, je bila nadvse optimistična. Njeni stavki so se pričeli z »zavedam se, vesela sem, prepričana sem, želim si, podpiram, potrudili se bomo, kar je v naših močeh in zagotavljam.« Da je vesela, ker »je tej vladi uspelo zaustaviti padanje obrambnih izdatkov« in da bodo »od prihodnjega leta pa vse do leta 2019 zviševali obrambni proračun ter da znova zaženejo investicijski cikel.« Z optimizmom je povabila kakih tisoč mladih letnika 1998, da se pridružijo, poklicnemu, pogodbenemu ali prostovoljnemu sestavu SV. Kaj se jim obeta, če oblečejo uniformo SV, so se lahko prepričali v demonstracijskih vajah, ki jih bodo vse dni sejma izvajali pripadniki različnih rodov in specialnosti SV.

Da bo le denar za manjkajočo rezervo bojnih nabojev. Za enkrat denarja ni odveč, saj po sejmu ni zavel vonj po vojaškem pasulju.