1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nasa: Voda v globinah oceanov se ne segreva bistveno

Deli na:
Nasa: Voda v globinah oceanov se ne segreva bistveno

Foto: Reuters

Morska voda v globinah oceanov se od leta 2005 ne segreva znatno, kažejo najnovejši podatki ameriške vesoljske agencije Nasa. Segrevanje oceanskih globin tako očitno ni razlog za to, da se je globalno segrevanje Zemlje v zadnjih letih upočasnilo. Zakaj se to dogaja, tako ostaja neznanka.

Globalno segrevanje se je v zadnjih letih upočasnilo, a za zdaj ni jasno, zakaj je temu tako. V 21. stoletju se sicer toplogredni plini še naprej kopičijo v atmosferi, tako kot so se tudi v 20. stoletju, a povprečje globalnih temperatur zraka je nehalo naraščati skupaj z vsebnostjo toplogrednih plinov v atmosferi, pojasnjujejo v Nasi.

V študiji so upoštevali številne procese na kopnem, v zraku in na morju; ena izmed teorij, zakaj se globalno segrevanje zaustavlja, je bila tudi ta, da spodnja polovica oceanov prevzema del toplote. A dokazi za to teorijo so šibki.

Nasini znanstveniki so analizirali satelitske posnetke in izmerjene temperature oceanov med letoma 2005 in 2013. Odkrili so, da se voda v oceanih globlje od približno dveh kilometrov pod gladino ne segreva znatno. Temperatura v plasteh nad dvema kilometroma pa se sicer še naprej segreva, a po ocenah Nase ne dovolj, da bi se v tem skrival razlog za počasnejše segrevanje ozračja.


Ob tem je soavtor študije Josh Willis opozoril, da se "morska gladina še vedno dviga" in da študija nikakor ne želi zanikati fenomena podnebnih sprememb. Znanstveniki si prizadevajo razumeti vse najmanjše podrobnosti procesov, ki se dogajajo.

Ta študija je prva, ki je teorijo o upočasnjevanju segrevanja ozračja zaradi segrevanja vode v morskih globinah preskusil tako s satelitskimi posnetki kot tudi z neposrednimi meritvami temperatur zgornjih plasti oceanov. Znanstveniki so spremljali temperaturo morske gladine s pomočjo mreže 3000 plavajočih temperaturnih sond.

"Globino oceanov je težje izmeriti," je dejal vodilni avtor študije William Llovel. "Kombinacija satelitskih posnetkov in neposrednih temperaturnih podatkov nam dajejo vpogled v to, koliko je gladina morij narasla zaradi segrevanja oceanskih globin. Odgovor je - ne veliko," je dodal.

Nasa sicer s številnimi sateliti med drugim spremlja zemeljske spremembe s kopnega, iz zraka in iz vesolja. Obenem razvija nove načine za opazovanje in preučevanje medsebojno povezanih naravnih sistemov Zemlje.