Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kadunčeva usoda naj bi bila znana naslednji teden

Deli na:
Kadunčeva usoda naj bi bila znana naslednji teden

Igor Kadunc - Foto: Bobo

Programski svet RTVS je na današnji redni seji še pred sprejetjem dnevnega reda sklenil, da bo sejo prekinil in jo bo nadaljeval 2. novembra. Predvidoma istega dne bo tudi obravnaval pobudo skupine 13 svetnikov za predčasno razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca. Ni pa še jasno, ali bo pobudo uvrstil na redno ali ločeno izredno sejo.

Zaradi epidemije je današnja seja programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) prvič doslej potekala na način, da je bil del svetnikov prisoten v sejni sobi, ostali pa so se je udeležili na daljavo. Slednji zaradi tehničnih težav niso mogli enakovredno sodelovati v razpravi, še več težav pa je bilo pri glasovanju.

Svetniki so se zaradi tega odločili za prekinitev seje in njeno nadaljevanje prihodnji ponedeljek. Pred tem pa kljub dve uri in pol dolgi uvodni razpravi niso dorekli, ali bi pobudo za predčasno razrešitev generalnega direktorja RTVS Kadunca uvrstili na redno sejo ali pa bi jo obravnavali na ločeni izredni seji, ki bo predvidoma prav tako 2. novembra.

Nazadnje je med svetniki prevladalo stališče, naj o zadevi odloči predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, pred odločitvijo pa naj se posvetuje s pravno službo RTVS, s čimer se je Baškovič strinjal.

Sicer je skupina 13 svetnikov prepričana, da so izpolnjeni zakonski razlogi za predčasno razrešitev Kadunca. Očitke so pobudniki združili v osem točk, med drugim pa generalnemu direktorju očitajo, da je javna RTV hiša med letoma 2017 in 2019 poslovala z izgubo.



Pobudniki so tudi opozorili, da Kadunc ni pripravil programsko produkcijskega in finančnega načrta, ki bi bila sprejemljiva za programski in nadzorni svet, ki sta pristojna za njuno sprejetje. Zavod namreč še nima sprejetega finančnega načrta za leto 2020 in posluje po dvanajstinah.

Baškovič je medtem zaprosil za mnenje o morebitnih pravnih tveganjih v zvezi s pobudo za predčasno razrešitev Kadunca z direktorske funkcije, kar je svetnica Jelka Stergel, ki je se tudi podpisala pod pobudo, v današnji razpravi označila za zlorabo pristojnosti predsednika programskega sveta.

Pravno mnenje so izdelali v odvetniški družbi Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji. Po njihovi oceni bi bila predčasna razrešitev Kadunca na podlagi očitkov, ki so jih v pobudi navedli svetniki in "ki niso zadostno konkretizirani, pravno sporna".

Programske svetnike sicer na nadaljevanju redne seje 2. novembra med drugim čaka obravnava predloga sprememb programsko produkcijskega načrta za letos in znova tudi predloga letošnjega finančnega načrta ter osnutka obeh dokumentov za prihodnje leto.