favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kadrovanje na Sovi: med zaposlenimi je tudi snaha Ljudmile Novak

Deli na:
Kadrovanje na Sovi: med zaposlenimi je tudi snaha Ljudmile Novak

Ljudmila Novak - Foto: Primož Lavre

Na Slovenski obveščevalno varnostno agenciji (Sova) je že nekaj časa zaposlena snaha nekdanje predsednice NSi in evropske poslanke Ljudmile Novak, poroča Planet TV.

Sodelavka Sove je v kadru agencije skrita pod inicialkami B. P. N., šlo pa naj bi za isto sodelavko, iz katere magisterija naj bi za svoj doktorat prepisovala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarovič.

Planet TV opozarja, da je epilog afere odvisen tudi od razkritja, od kod je ušla v javnost informacija, da naj bi Šarec svoji prijateljici N. H. pomagal dobiti službo na Sovi. Predsednik NSi in komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin trdi, da informacija o zaposlitvi N. H. v javnosti prišla iz Sove in ne iz njegove komisije. 

Planet TV je za komentar vprašal Tonina, iz NSi pa so dobili odgovor, da Tonin ne ve, kje je zaposlena snaha Novakove. Prav tako televiziji ni uspelo dobiti odgovora Ljudmile Novak.

Premier Marjan Šarec je včeraj  zavrnil namige, da bi bil nadzor nad Sovo onemogočen. »Mislim, da bo ravno danes inšpektorat opravil nadzor tam in ko bo končan, bo poročilo posredovano Knovsu, kot je tudi pravilno,« je napovedal v izjavi za novinarje ob robu konference o trgovini na Brdu pri Kranju. O ugotovitvah bo inšpektorat za javni sektor vse seznanil s tem nadzorom, je še dejal Šarec. Na ministrstvu za javno upravo so potrdili, da je inšpektorat za javni sektor z nadzorom že začel.

Knovs je namreč Šarčevo vlado pozval, naj omogoči nadzor nad kadrovanjem vlade in poskrbi, da bo Sova Knovsu le predala določene dokumente, katerih predajo je obveščevalna agencija zavračala. Na Sovi pravijo, da Knovs ni pristojen za tak nadzor, poleg tega pa naj bi podatki s Knovsa uhajali v medije. Državnemu tožilstvu in policiji so zaradi suma izdaje tajnih podatkov že naznanili »znane in neznane storilce«.