evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Skrivnosten lokal, v katerem snemajo eksperiment

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Juncker danes v Sloveniji o prihodnosti Evrope

Deli na:
Juncker danes v Sloveniji o prihodnosti Evrope

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo danes začel dvodnevni obisk v Sloveniji.

S slovenskim vrhom in mladimi se bo pogovarjal o prihodnosti Evrope v primežu eksistencialne stiske. Premier Miro Cerar je napovedal, da se želi pogovoriti tudi o slovenskih interesih, na primer o teranu in nadzoru na meji.

Juncker se bo med prvim obiskom v Sloveniji v vlogi šefa Evropske komisije sestal z gostiteljem, predsednikom vlade Cerarjem, s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Pomemben del obiska bo tudi dialog z mladimi.

Juncker izpostavlja, da gre v Slovenijo razpravljat o evropski prihodnosti. Izvedeti želi, kako točno si slovenska vlada in predsednik predstavljajo evropsko prihodnost.



Dan pred prihodom v Slovenijo je v Evropskem parlamentu predstavil predloge za reformo unije v obliki bele knjige. Predlagal je pet scenarijev za razvoj EU do leta 2025: da ostane vse tako kot doslej; da se EU osredotoči samo na enotni trg; da tisti, ki hočejo več, storijo več, kar vključuje oblikovanje koalicij voljnih; da se stori manj, a učinkoviteje in federalistični scenarij storiti veliko več skupaj.

Premier Cerar je napovedal, da se želi z Junckerjem pogovoriti tako o vprašanjih, ki so pomembna za celotno EU, kot o tistih, ki zadevajo Slovenijo. Tako bosta na dnevnem redu pogovorov gotovo vprašanje terana in nadzor na meji z Avstrijo.

Pričakovati je tudi, da bo slovenska stran odprla vprašanje arbitraže. Juncker je v pogovoru za STA pred obiskom v Sloveniji izrazil upanje, da bosta obe strani popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča, ko bo ta sprejeta.