Revija Reporter
Slovenija

Jug in ekipa z UKC prišli na medicinsko fakulteto, kjer pa jih niso hoteli sprejeti

STA
1 2.504

8. dec. 2023 11:17 Osveženo: 11:19 / 08. 12. 2023

Deli na:

Dr. Marko Jug

Sašo Radej

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se pripravljajo na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljaje storitev za UKC. Današnji sestanek, predviden zaradi spora med UKC in fakulteto glede zaračunavanja opravljenih preiskav, je namreč fakulteta odpovedala.

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je sestanek, napovedan za danes ob 7. uri, po besedah generalnega direktorja UKC Ljubljana Marka Juga odpovedala v četrtek zvečer. A se je vodstvo UKC Ljubljana z Jugom na čelu ob 7. uri zjutraj vseeno zglasilo v prostorih dekanata, saj so vseeno vztrajali, da do sestanka mora priti. "Stvar je preresna, ne moremo se tako igrati in resnično ne razumemo teh postopkov," je za STA povedal Jug.

A jih vodstvo medicinske fakultete ni želelo sprejeti. S fakultete so sporočili, da so bili v takšno ravnanje primorani, saj da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve.

"Mislim, da se izkazuje to, kar smo sumili, da je v bistvu vsa ta zaostritev posledica strahu medicinske fakultete, da bi UKC sam začel izvajati storitve in da v ozadju niti približno niso likvidnostne težave, saj jim redno plačujemo račune, in da je ta zasuk, tudi ta odpoved, posledica tega, da so v ozadju čisto drugi interesi," ocenjuje generalni direktor UKC Ljubljana.

Sam sicer še vedno meni, da bo medicinska fakulteta preklicala napovedano odpoved izvajanja storitev. Medtem je v četrtek UKC sklical strokovni svet, na katerem so ugotovili, da klinični center vseh storitev, ki jih zanje opravlja fakulteta, sami ne morejo zagotavljati, zato bi se odpoved izvajanja lahko poznala na zdravju ljudi.

Zato razmišljajo, da bi na sodišče vložili predlog za začasno odredbo zagotavljanja storitev medicinske fakultete in "se pripravljajo v tej smeri". Upajo, da bo sodišče prisluhnilo njihovim argumentom. Obračajo se tudi na druge laboratorije, vendar za tako specifično dejavnost v Sloveniji drugih laboratorijev ni, je pojasnil Jug.

Na vprašanje, kakšna je bila ponudba UKC Ljubljana medicinski fakulteti, je Jug odgovoril, da so jim ponudili redno plačevanje vseh tekočih računov. Tako bi medicinski fakulteti decembra nakazali štiri milijone evrov, prav toliko tudi v januarju.

Odprto pa je bilo še vprašaje, ali lahko UKC v naslednjem letu zagotovi dodatnih pet milijonov evrov, kar po besedah Juga v finančnem načrtu kliničnega centra ta trenutek ni bilo mogoče predvideti. Odprto je tudi vprašanje glede razkrivanja podatkov, brez katerega "ni mogoče priti do realnih cen".

V UKC si želijo, da bi bile cene realne, da ljudje za davke, ki jih plačajo, dobijo čim več in zato želijo preveriti, ali so postavljene cene ustrezne, je poudaril Jug in opozoril, da podatki, ki jih imajo, namreč govorijo o "večkratniku prenapihnjenosti".

Ob tem je dodal, da edina pogodba med fakulteto in kliničnim centrom, s katero razpolagajo, vsebuje cene v tolarjih. Ob tem ta pogodba ne vključuje novejših, dražjih storitev, zato so te cene postavljene enostransko. UKC Ljubljana jih nikoli ni potrdil, pač pa so bile obračunane po monopolni ceni, je dejal.

Hkrati bi morala imeti fakulteta tudi potrditev ministrstva za zdravje, a glede na izjavo državnega sekretarja Marjana Pintarja tega zaprosila ministrstvu fakulteta nikoli ni dala.

Spor med institucijama izvira iz 43 milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev. Medicinska fakulteta pa je odstopila od mediacije z UKC in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve.