kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič rešuje Šarca, ki nima zagotovljene podpore Levice

Deli na:
Jelinčič rešuje Šarca, ki nima zagotovljene podpore Levice

Zmago Jelinčič - Foto: Bobo

V koaliciji jih ne skrbi ponovna potrditev novele zakona o izvrševanju proračuna, saj pričakujejo, da jo bodo po vetu DS podprle vse tiste stranke, ki so jo prvič. Podporo je sicer že napovedala SNS in s tem nakazala na zagotovitev nujnih 46 glasov v DZ, medtem ko Levica podpore še ni zagotovila, saj sporazuma o sodelovanju z vlado še ni podpisala.

Vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića ne skrbi, da novela zakona o izvrševanju proračuna pri ponovnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet, na izredni seji prihodnjo sredo ne bi prejela potrebnih 46 glasov. Pričakuje tako podporo koalicije, ki ima v DZ 43 glasov, kot podporo SNS in Levice, ki sta rebalans proračuna za letos in novelo zakona o izvrševanju proračuna podprli že pri prvem glasovanju v začetku marca.

Po Golubovićevih trditvah ponovna potrditev novele nikoli ni bila pod vprašajem, zato se, kot pravi, nikoli niti niso pogovarjali o tem, da bi premier Marjan Šarec na sprejetje predloga vezal zaupnico.

Levica je sicer proračunske dokumente prvič podprla šele po parafiranju sporazuma s koalicijskimi partnerji za letos, pred podpisom slednjega pa še ne zagotavlja ponovne podpore noveli zakona o izvrševanju proračuna. Pri tem se je nekoliko zapletlo, saj so v SD predlagali dopolnitev sporazuma in napovedali odločanje o njem na konferenci stranke. Slednja naj bi bila v prihodnjih dneh, predlog dopolnil pa so danes posredovali koalicijskim partnerjem in Levici. Zagotovili so, da dopolnila ne spreminjajo ali odrekajo podpore projektom iz parafiranega sporazuma, temveč jih zgolj dopolnjujejo, da bodo vsebinsko še boljši.

Golubović verjame, da bosta Levica in SD ta zaplet uredili, a tega ne želi povezovati z odločanjem o proračunskih dokumentih. "Rebalans je dober in zato so ga podprli," je prepričan. Pri ponovnem glasovanju tako pričakuje podporo Levice tudi v primeru, da do podpisa sporazuma o sodelovanju z vlado dotlej še ne pride. Kdaj bo podpis, Golubović ne ve, je pa opozoril, da sporazum omogoča, da se dokument dopolni, če se strinjajo vsi partnerji.

Do tega, ali prvak SNS Zmago Jelinčič z napovedjo podpore noveli zakona o izvrševanju proračuna jemlje moč Levici pri sodelovanju z vlado, se Golubović ni opredelil. Zagotovil pa je, da se glede podpore s SNS niso pogovarjali oz. ji kar koli obljubili.


Medtem pa vodja poslancev SAB Maša Kociper upa, da SNS jemlje moč Levici, saj si ne želi, da bi imela katera koli stranka moč za izsiljevanje strank, ki so prevzele odgovornost za vodenje države. "Gotovo bi nekateri predlogi SNS utegnili biti za nas nesprejemljivi, gotovo pa so tudi kakšni dobri in bi se dalo z njimi kaj dogovoriti," je še dejala Kociprova.

Levica pa je imela po njenih besedah sijajno priložnost, da vstopi v vlado, zato je "pri teh izsiljevanjih nekaj slabega priokusa". Pri dogajanju med SD in Levico glede sporazuma gre po njenih ocenah tudi za politične igre, po njenem prepričanju pa bo novela zakona o izvrševanju proračuna ponovno izglasovana brez težav.

Tako je prepričan tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Obžaluje sicer odločitev DS za veto, saj je "proračun tista osnova, na kateri stoji in pade vlada". "Ne želimo si politične krize, zlasti zato, ker ima vlada močno javno podporo," je dodal v izjavi pred sejo vlade.

A ker težav pri ponovnem glasovanju o noveli zakona ne pričakuje, po njegovem mnenju tudi ni potrebno, da se dramatizira in tako ne vidi potrebe po morebitni vezavi zaupnice premierja na dokument.

Poslanec SMC Gregor Perič pa je danes opozoril, da je v manjšinski vladi potrebnih veliko več prizadevanj, da določen predlog dobi zadostno podporo. Širša dogovarjanja so po njegovem mnenju naloga LMŠ in v SMC jim zaupajo, "da bodo svoj posel izpeljali učinkovito".

Rebalans proračuna je po Peričevih ocenah gotovo ena od občutljivih zadev, v SMC pa ob tem polno zaupajo sodelovanju v koaliciji in bodo tudi zagotavljali nadaljnjo konstruktivnost.