vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

sveže žemlje Svet24.si

Kaj vse je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

Mateja Magdalenić Svet24.si

Ste kje videli Matejo?

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Slovenija

Anketa: SDS še vedno prva, a LMŠ se ji je približala

Deli na:
Anketa: SDS še vedno prva, a LMŠ se ji je približala

Foto: Bobo

SDS je v javnomnenjski raziskavi Vox populi precej zmanjšala prednost pred zasledovalci, saj bi jo izbralo le še 16,8 odstotka vprašanih. Po drugi strani se je povečala podpora LMŠ, ki bi jo volilo 13,8 odstotka anketirancev, in SD, ki ima 12,2-odstotno podporo. Pri vprašanju podpore vladi se je zelo povečal delež neopredeljenih.

Da je vlada uspešna, namreč meni 20,1 odstotka anketirancev, kot neuspešno pa jih njeno delo ocenjuje 36,8 odstotka. Močno se je povečal delež neopredeljenih, saj je takšnih kar 43,1 odstotka, medtem ko jih je bilo v septembrski anketi 10,5 odstotka.

Med strankami sicer še vedno vodi SDS, a s precej nižjo podporo kot septembra. Tedaj je to stranko izbralo 23,7 odstotka vprašanih, v oktobrski anketi pa le še 16,8 odstotka. Na drugem mestu je LMŠ, ki je s 13,8-odstotno podporo precej izboljšala septembrski rezultat (10,2 odstotka), sledi SD, ki bi jo tokrat volilo 12,2 odstotka anketirancev (septembra 9,8 odstotka).

Na četrto mesto se je uvrstila Levica (7,3 odstotka), sledijo NSi (4,9 odstotka), SMC (4,1 odstotka), DeSUS (3,9 odstotka), SAB (2,9 odstotka) in SNS (1,8 odstotka).

Katero od drugih strank bi izbralo 3,2 odstotka vprašanih, neopredeljenih je 19,9 odstotka, 9,2 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo.Izračun sedežev v parlamentu glede na omenjene rezultate pokaže, da bi SDS v DZ dobila 22 mest, LMŠ 19, SD 16, Levica 10, NSi sedem, SMC in DeSUS po pet, SAB pa štiri. V parlament pa ne bi prišla SNS.

Na lestvici priljubljenosti politikov še vedno vodi predsednik republike Borut Pahor pred evropsko komisarko Violeto Bulc in evropsko poslanko Tanjo Fajon. V prvi deseterici sledijo še predsednik vlade Marjan Šarec, poslanka NSi Ljudmila Novak, poslanec SD Milan Brglez, predsednica SAB in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, predsednik SD in državnega zbora Dejan Židan, predsednik NSi Matej Tonin ter predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar.

Z lestvice najbolj priljubljenih politikov se tokrat poslavljata predsednik SDS Janez Janša in poslanec te stranke Zvone Černač.

Javnomnenjsko raziskavo Vox Populi je za Dnevnik in RTV Slovenija opravila agencija Ninamedia med 9. in 11. oktobrom na vzorcu 700 oseb.

Loading...